Home Vijesti AKTIVISTKINJE IZ DIJASPORE POKREĆU MEDIJSKU I PRAVNU AKCIJU ZA PONAVLJANJE SUĐENJA FAHRUDINU...

AKTIVISTKINJE IZ DIJASPORE POKREĆU MEDIJSKU I PRAVNU AKCIJU ZA PONAVLJANJE SUĐENJA FAHRUDINU MAVRIĆU

858
0

Dvije aktivistkinje, Bošnjakinje, porijeklom iz Sandžaka, koje žive u dijaspori, Emina Čolović i Aida Šarkinović, ponovno su pokrenule inicijativu za ponavljanje sudskog procesa Fahrudinu Mavriću koji je osuđen na 30 godina zatvora pod optužbom za ubistvo policajca Zečevića.

Već 10 godina, Mavrić je u zatvoru. Njego slučaj neprestano zaokupira sandžačku i širu javnost, i mnogo puta je aktualizirana tema ponovnog suđenja, jer je prema tvrdnjama mnogih stručnjaka i vještaka osuđujuća presuda izrečena na osnovu nezakonitih tvrdnji, te da je u procesu bilo mnogo neregularnosti.

S tim u vezi Čolović i Šarkinović, formirale su pravni tim koji će raditi na obezbjeđivanju ponovnog suđenja.

Na tom putu načinjeni su prvi koraci, te je podnijet zahtjev pred Višim sudom u Novom Pazaru za ponavljanje krivičnog postupka protiv Fahrudina Mavrića. Također, uputile su i otvoreno pismo predsjedniku države Aleksandru Vučiću, predsjedniku Skupštine Ivici Dačiću i potpredsjedniku Skupštine akademiku Muameru Zukorliću sa zahtjevom da svojim uticajem pomognu da se ispravi nepravda prema porodici Mavrić.

Putem internet stranice, pokrenuta je i on-line peticija kojom se također traži ponavljanje postupka.

ON line peticija: https://www.change.org/p/drzavne-institucije-drzave-srbije-pravda-za-fahrudina-mavrica/psf/share?after_sign_exp=default&just_signed=true&fbclid=IwAR29laRb06-334H9KGJEbGaQbDsx_N2vJpNYFVl84_78gC-istywRtmC1-w
FB stranica: Pravda za Fahrudina https://www.facebook.com/search/top?q=pravda%20za%20fahrudina%20mavrica

Zahtjev za ponavljanje krivičnog postupka, 3D rekonstrukcija forenzičara Nenada Šipke, kao i otvorena pisma Vučiću, Dačiću i Zukorliću objavljujemo u prilogu.

ZAHTEV ZA PKP MAVRIĆ 18.10
FORENZICKA 3D REKONSTRUKCIJA
Predsednik Republike Srbije Alexandar Vucic
Uvaženi Predsedniče Skupštine Republike Srbije Ivica Dacic
Uvaženi Muftija, Akademik Dr Muamer Zukorlic

(SANA)