Home Vijesti Akademik Zukorlić o školama u Sandžaku: Daleko smo od digitalizacije dok nam...

Akademik Zukorlić o školama u Sandžaku: Daleko smo od digitalizacije dok nam prokišnjavaju krovovi na školama

248
0

Potpredsjednik Skupštine Srbije, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić tokom današnjeg obraćanja istakao da je SPP uvijek na strani uspostavljanja saradnje među narodima, državama, na strani integritivnih procesa, a protiv sukoba, svađa, podjela i međusobnih i raznih neprijateljstava.

„Zato smatram da je od izuzetne važnosti uspostavljanje sporazuma sa Albanijom odnosno sporazuma između Srbije i Albanije. Posebno imajući u vidu da od odnosa srpskog i albanskog naroda ovisi puno toga na Balkanu, prevashodno u bezbjednosnom, ali isto tako i u ekonomskom i u svakom drugom pogledu. Zato mi podržavamo ovaj proces i željno očekujemo da se što prije implementira. Zli jezici kažu da je 19.vijek protekao u neprijateljstvu između bugarskog i srpskog naroda, 20.vijek u neprijateljstvu između srpskog i hrvatskog naroda, a onda oni isti kažu da bi 21.vijek mogao proteći u neprijateljstvu između albanskog i sprskog naroda, a za šta se ja najdublje i najiskrenije nadam da se tako neće desiti, već da smo svi civilizacijski, kulturno napredovali toliko da shvatimo da sukobi, ratovi, zločini i sve ono što je nažalost krvavo obilježilo proteklo stoljeće, da nije u interesu nikome. Ne samo u interesu već i da je nešto s čime se niko ne može pojedinačno, a ni kolektivno, pohvaliti kao tekovinom. Svakako da mi je od posebnog interesovanja relacija i odnos između srpskog i bošnjačkog naroda, i ja se nadam da će i političari u BiH također smoći snage i shvatiti da je važno da nađu puta prema ponuđenim integracionim procesima. Stranka Pravde i pomirenja ideološki, a i programski što se jasno može vidjeti po samome imenu, čvrsto je na stanovištu da nam nema budućnosti bez pomirenja. Istina, ne možemo imati pomirenje bez opredeljenosti prema pravdi makar i onoj relativnoj ljudskoj ovosvjetskoj koja je uvijek manjkava, koja nikada neće biti u stanju da zadovolji sve strane, pogotovo ne sve žrtve, njihove porodice, njihove zajednice. Bez obzira na sve to, opredeljenost prema pravdi je prije svega moralna kategorija odnosa prema žrtvi, odnosa prema zločinu, i često se pada u zamku odnosno problem gdje se govoreći o zločinu i zločincima vrlo često misli da je to govor o nekome drugom. Svaki čovjek kada govori o zločinu, zločincu, nepravdi, pravdi, zapravo govori o sebi. Mi treba da iskristališemo te odnose prije svega zbog sebe, na pojedinačnom i na kolektivnom planu“.

Što se tiče sporazuma koji će omogućiti digitalno unapređenje škola, to je nešto što treba podržati. Ukazao na stanje kada je obrazovanje u pitanju u Sandžaku.

„Ali ne možemo zaboraviti da su neke škole daleko od toga da im je potrebna digitalna oprema. Mi i dalje, gospodo molim vas, imamo u nekim dijelovima ove zemlje, posebno na području Sandžaka, škola čije zgrade izgledaju kao u 19.vijeku. Škola u selu Paljevo kod Tutina, škola u selu Vučiniće kod Novoga Pazara i još neke druge škole i druga sela. Vjerujte, krovovi prokišnjavaju, zidovi su napukli, raspadaju se, građani tih sela sami kupuju drva, krpe, malterišu i tako dalje. Dakle, ne možemo biti zadovoljni dokle ne budu naša djeca jednako se lijepo, toplo i dobro osjećala u svakoj školi, bilo to na krajnjem jugu, sjeveru , istoku i zapadu, u tim našim selima i krajevima koji se suočavaju sa teškim problemima. Ovo je široka i velika tema, o prebukiranosti srednjih škola posebno u Novom Pazaru ćemo nekom drugom prilikom ali vas molim uz svu podršku ovim idejama i ovim sporazumima da ne zaboravimo ono što je temeljno, osnovno i ključno i elementarno“.

SANA