Home Vijesti Tandir o budžetu: Posebno tretirati devastirane opštine

Tandir o budžetu: Posebno tretirati devastirane opštine

315
0

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir u svom obraćanju u Skupštini Srbije istakao da se zahvaljujući angažovanju lidera Stranke pravde i pomirenja, akademika Muamera Zukorlića i razgovoru sa najvećim predstavnicima države, predsjednikom države, premijerom i resornim ministrima, u protekle četiri godine poboljšalo stanje zdravstvenih ustanova kako u Novom Pazaru tako u cijelom Sandžaku.

– Naravno da mi svi očekujemo da Novi Pazar dobije Klinički centar, a mi smo prva stranka koja je u svoja programska načela i dokumenta stranke ukazala na tu problematiku. Kada govorimo o budžetu za 2021. godinu, svakako to je najvažniji Zakon i najvažniji dokument koji ova Skupština treba da usvoji i koji podjednako utiče na svaki segment života svakog građanina, od makro ekonomske stabilnosti do obezbjeđivanja sredstava za lokalni put, na primjer Karajukića Bunari-Ugao na Pešteri. Ono što je pitanja za ministra jeste da je naša projekcija privrednog rasta 6% a da je svjetska banka izašla sa projekcijom do 3,5%, sad koliko smo mi realni i koliko su oni nerealni, zanima me odgovor na to pitanje. Želim da odam priznanje ministarstvu, na način na koji su se borili sa pandemijom, na činjenicu da smo sačuvali radna mjesta, da smo dosta investirali u zdravstvo i da smo u potpunosti odgovorili izazovima sa kojima se čitavo čovječanstvo, pa samim tim i naše društvo suočava.

Tandir pohvalio to što je ovim budžetom predviđen rast primanja, penzija i minimalca. Ukazao na potrebu povećanja sredstava za razvoj devastiranih opština.

– Ono što je važno sa pozicije građanki i građana koji u Sandžaku žive jeste da ovaj budžet predviđa 10,5 milijardi dinara za nastavak izgradnje auto-puta Miloš veliki, odnosno dionicu Preljina-Požega gdje auto-put dolazi na oko sahat vremena od sandžačkih opština i nadam se da kada budemo govorili o budžetu za 2022. godinu da ćemo imati i dio sredstava za nastavak od Požege ka Boljaru, odnosno taj sandžački krak, jer nema ravnomjernog regionalnog razvoja dok ne budemo imali dobre saobraćajnice i dobre puteve. Ono što također želim da istaknem i zašto ćemo glasati za ovaj budžet jeste finansiranje gasovoda ka Novom Pazaru jer neće doći veliki investitori ni u Novi Pazar, ni u Sandžak dok ne budemo imali, osim saobraćajnica i gasovod.

Kazao da je budžetom predviđeno finansiranje rekonstrukcije magistralnog puta Novi Pazar-Tutin.

– To će pomoći da građanke i građani koji u tim opštinama žive, lakše komuniciraju i da vodimo jednu odgovornu politiku gdje ćemo se potruditi da se mladi ne iseljavaju već da ostanu da žive u tim opštinama. Posebno želim da istaknem da ovaj budžet predviđa 443 miliona dinara za opštinu Prijepolje i samim tim finansiranje uklanjanja nesanitarne deponije Stanjevine. Ovaj budžet također predviđa i 415 miliona dinara za opštinu Sjenica, 294 miliona za opštinu Priboj i 100 miliona za opštinu Nova Varoš, iako možda nekom ova sredstva izgledaju kao velika, želim da ministru i Vladi ukažem da se radi o nerazvijenim opštinama, da su to opštine koje su godinama bile zapostavljene i da svakako svaki milion tim opštinama će dobro doći, znam također da iz budžetske rezerve su izdvojena sredstva za sve ove opštine ali apelujem da i u narednim budžetima i u rebalansu ove opštine budu kao devastirane, posebno tretirane.

Odgovarajući na pitanja, Ministar finansija Siniša Mali istakao da je u prethodnom periodu bolnica u Novom Pazaru dobila novi Dijagnostički blok, nove rendgen aparate, novu angio salu i nova vozila.

– Po onome što sam ja dobio od mog kolege iz Ministarstva zdravlja, to je sada jedna od najsavremenijih bolnica koju imamo. Osim toga osnovan je i Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru, ako se ne varam do prije nekog perioda ta oblast je bila pokrivana iz Kraljeva, a sada je to posebna institucija u Novom Pazaru tako da mislim da to dovoljno govori koliko smo spremni i željni da svima pomognemo i da u Novom Pazaru izgradimo odgovarajuće zdravstvene kapacitete. Po pitanu svjetske banke i onoga što ste vi naveli, gledajte, svako ima svoje projekcije i ne želim ništa da govorim o svjetskoj banci, sa njima imamo izuzetno dobru saradnju, podržavaju veliki broj projekata kod nas ali ako se ne varam razgovor koji sam imao s njima prije 10 dana, oni kažu biće negativna stopa rasta u RS-u -3,5% ove godine. Ja im kažem pa gospodo mi sad znamo, evo ga decembar mjesec skoro, da će tu biti negdje između 0 i -1, da će biti najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini, oni kažu da su oni to procjenjivali prije par mjeseci, da oni sada nemaju vremena to da mijenjaju i tako dalje, svako ima neke svoje principe i metodologije. Ono što je meni važno je da po metodologijama koje su prihvaćene u Evropi, njihov zavod za statistiku govori u prilog tome da su naše stope rasta najbolje u Evropi ove godine, imat ćemo najmanji pad.