Korona ušla u Specijalnu bolnicu Novopazarska banja – Zaraženo 15 pacijenata i jedan radnik

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Korona virus nije mimoišao ni Specijalnu bolnicu Novopazarska Banja, u kojoj ima zaraženih i pacijenata, ali i zdravstvenih radnika, saznaje Agencija SANA. Kako je za agenciju SANA rekla direktorka Novopazarske banje dr. Sonja Radetinac, situacija nije alarmanta, preduzete su sve mjere, a pacijenti i zaposleni su zbrinuti.

– Imamo 15 zaraženih pacijenata. Najprije smo imali smo tri pacijenta sa lakšim simptomima i onda je ZZJZ uradio testiranje svih pacijenata, tada smo otkrili još 12 asimptomatskih pacijenata koji su pozitivni. Radnik naše bolnice, fizioterapeut je testiran pri dolasku na posao, test je bio pozitivan i on je vraćen kući.

Dr. Radetinac objasnila kako je virus ušao u bolnicu, vjeruje da je glavni razlog nepouzdanost brzih testova.

– Svi pacijenti koji dođu u našu ustanovu se testiraju sa brzim testovima. Međutim, desilo se da pacijenti koji su negativni na brzom testu, postaju pozitivni na PCR-u. Nepouzdanost brzih testova je uzrok. Imali smo veliki broj pozitivnih pacijenata bez ikakvih simptoma, njih je brz test registrovao kao negativne.

Korona virus ušao u zelenu zonu
Korona virus ušao u zelenu zonu

Ističe da su crvena i zelena zona odvojene prema instrukcijama Instituta za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanovic Batut, te su ljekari iz Batuta konstatovali da je taj dio posla dobro urađen.

Dr. Radetinac dodaje da sada stanje u Banji stabilno, te da neće doći do izmještanja pacijenata koji se nalaze na stalnom liječenju.

– Na vrijeme smo reagovali, izolovali, upitli u Covid bolnicu Novi Pazar. Ovi asimptomatski su u izolaciji. Samo su dva pacijenta na liječenju sa srednje teškom kliničkom slikom. Pacijenti na stalom liječenju ostaju kod nas. Na ovom odjeljenju smo samo kod jedne pacijentkinje oktrili virusi i ona se liječi u našoj Banji u Covid dijelu.  Svi ostali su su testirani, svi su negativni.

Prema njenim riječima ovako nešto se moglo očekivati obzirom da Novopazarska Banja prima pacijente na produženu rehabilitaciju.

– To nam je bio šok. Jednostavno je bilo pitanje dana kada će nešto da se desi. Mi smo jedina od rijetkih specijalna bolnica koja prima pacijente na produženu rehabilitaciju. Kod nas pacijenti ostaju i po 45 dana. To je jako dugo, u svim ostalim bolnicama pacijenti ostaju kraće i frekvencija je kraća. Vjerujem ekipi ZZJZ i dr. Safetu Ganiću koji su preduzeli sve neophodno. Za dva dana su testirali sve pacijnete i radnike, izolovali, odstranili iz ustanove sve one koji su mogli da predstavljaju neku opasnost, poštujemo ta pravila, te mjere i vjerujemo da će sve biti dobro.

Iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar poručili da je istraživanje u toku, te da još nemaju pouzdanu informaciju šta je izvor zaraze, odnosno kako je korona ušla u Novopazarsku banju.

– Smanjit ćemo broj pacijenata i broj radnika u Banji. Pratimo preporuke, pokušavamo da smanjimo broj kontakata. U toku je istraživanje, uzeli smo briseve od svih pacijenata i osoblja, tako da može da bude još novih slučajeva zaraze, kazao je dr. Safet Ganić.

Izvor: SANA

Foto: Rejhan Zećović

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img