Home Vijesti Akademik Zukorlić – Pojačanim nadzorom do efikasnijeg rada nezavisnih institucija

Akademik Zukorlić – Pojačanim nadzorom do efikasnijeg rada nezavisnih institucija

183
0

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije govorilo se o finansijskim planovima nezavisnih institucija. Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja, akademik Muamer Zukorlić istakao da je svakako potrebno usvojiti predložene odluke i finansijske planove kako bi dotična tijala mogla da nastave svoj normalan rad, ističući da će poslanici Stranke pravde i pomirenja nastaviti da insistiraju na nadzoru.

– Ovo tijelo je najviše predstavničko, najviše zakonodavno ali isto tako i najviše nadzorno tijelo. Molim vas ovaj treći aspekt je jako zakržljao i mi smo nekako ne znam pod kojim okolnostima ali pristali da vrlo malo budemo, vrlo često i ne budemo u ulozi najvišeg nadzornog tijela na državnim organima, pogotovo kada su u pitanju tzv. samostalna i regulatorna tijela. Da, ona su samostalna, odnosno nezavisna od svih drugih državnih organa, ali ne i od Narodne Skupštine. Narodna Skupština je tijelo koje ih postavlja, razrješava, kojoj odgovaraju i kojoj podnose izvještaje, zato njihov dodir sa Narodnom Skupštinom ne može biti samo poput današnjeg dana kada je potrebno usvojiti određene odluke koje su od interesa ovih tijela, već se mora voditi računa o njihovom radu. U tom slučaju ja želim skrenuti pažnju na dvije stvari koje su od izuzetne, prije svega životne važnosti. S obzirom da dolazim iz Novog Pazara, da sam često i na Univerzitetu, u neposrednoj blizini svaki put vidim jednu improvizovanu fabriku peleta iz koje izlazi dim koga je rijetko moguće vidjeti bilo kada a pogotovo u 21. stoljeću. Ukoliko jedan automobil ostane parkiran u dvorištu Univerziteta svijetle boje, sutra on više nije svijetle boje, radi se o tajkunima koji su u sprezi sa određenim strukturama lokalne ili možda neke druge vlasti, koji ne znam kako dobijaju dozvole za takve fabrike, gdje se na štetu građana zarađuje veliki novac i nažalost Novi Pazar je između ostalog i zbog te fabrike i njima sličnih ponovno prije neki dan bio rekordan na crnoj listi, drugo mjesto u svijetu po zagađenosti. Dakle, tu moramo sva tijela vezano za energetiku aktivirati, naravno i za ekologiju ali pošto je ovo goruće pitanje morao sam ga ovako ilustrovati kako bismo zaštitili građane od zloupotrebe raznih moćnika, a ovoga sam samo naveo kao primjer.“

Dodao da kada je u pitanju Regulatorno tijelo za elektronske medije, iskustva nažalost nisu dobra zbog neefikasnosti u rješavanju određenih pitanja koja im se delegiraju, posebno kada su u pitanju žalbe određenih medija, grupa ili pojedinaca koji su žrtve nekih medija.

„Opet govorim polazeći od iskustva na lokalnom nivou. Šta mi imamo od toga što će REM odlučiti nakon dvije ili tri godine, ili šta imamo od toga što će REM formirati neku komisiju, što je bio jedan slučaj iz Novog Pazara a i opet REM odlučiti suprotno izvještaju te komisije. Dakle, imamo neku vrstu osionosti i neprofesionalnog odnosa od ovoga tijela, istina ovo su sve iskustva iz ranijeg saziva ali ih ne možemo ignorisati, moramo pojačati nadzor, moramo pojačati kontrolu kako bi ova tijala bila ne samo forma određene ustavne i zakonske strukture koja je neophodna, već kako bi zaista vršile funkciju koja je potrebna. Drugi problem sa kojim smo se suočavali po pitanju REM-a su dvojni standardni, očito politička i neka druga vjerovatno i koruptivna relacija u kojoj se različito postupa od jednog medija ili predmeta vezanog za jedan mediji a pogotovo kada je u pitanju odnos prema novinarima što svakako nije samo tema vezana za REM već i za neka druga tijela.

Akademik Muamer Zukorlić postavio je pitanje zašto su uposlenici vjerskih zajednica izuzeti iz pomoći koje je dala Vlada Republike Srbije, naglašavajući da su oni uposlenici i građani ove zemlje.

Izvor: SANA