Dr. Misala Pramenković: Borbi protiv korupcije i kriminala u Sandžaku pristupiti sistemski i odgovorno

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Poslanici Skupštine Srbije počeli su novu sjednicu na kojoj razmatraju izvještaje o radu nezavisnih tijela za 2019. godinu i davanje saglasnosti na finansijske planove za narednu godinu. Narodna poslanica Stranke pravde i pomirenja dr. Misala Pramenković kazala da se poseban fokus treba staviti na pitanje Agencije za borbu protiv korupcije koja bi trebala predstavljati branu zloupotrebe javnih sredstva.

– Vidite, ja dolazim iz Sandžaka i mi u Sandžaku nemamo novootvorenih fabrika, novih radnih mjesta unatoč tome što smo godinama imali predstavnike direktno u Vladi R. Srbije. Sa druge strane imamo afere, korupciju i netransparentno i nenamjensko trošenje sredstava građana. Vlada je naglasila i prepoznala kao strateški bitno pitanje, borba protiv korupcije. Nakon toga uslijedilo je nekoliko akcija gdje smo konkretno u Novom Pazaru imali hapšenja određenih funkcionera Gradske odnosno Lokalne samouprave. Na tome se za sada i stalo. Ja postavljam pitanje da li će se na tome samo zastati ili će se u taj proces ići dublje? Budući da imamo činjenicu da Gradonačelnik Novog Pazara za svoje upošljenike kaže da ima potpuno povjerenje u njih i da vjeruje u njih kao što u sebe vjeruje, a sa druge strane država i državni organi kažu nešto drugo. Tako da zahtjevamo da ovo ne bude samo početna inicijativa već da se o ovom problemu pristupi sistemski i odgovorno i jako principijelno. Državni organi bi imali posla da u svaku lokalnu samoupravu, konkretno u Sandžaku, preispitaju brojna poslovanja jer su činjenice da svako malo izađe u javnost određena afera kao što je gradnja Sjeničke kuće u Sjenici, a koja je trajala godinama ili zloupotreba određenih objekata u Tutinu gdje se iz budžetskih sredstava svake godine izdvoji za sušenje ljekovitog bilja, a od toga se samo jedna šupica napravi, a sredstva se na taj način operu. To je problem sa kojim se ovo društvo definitivno mora suočiti.

Dr. Pramenković pokrenula pitanje rada nacionalnih savjeta i njihovu zloupotrebu u Sandžaku.

– Posebno bih naglasila pitanje rada i funkcioniranja BNV-a. Ja ne znam zaista da li su nadležne institucije upoznate da je BNV servis jedne političke organizacije u Sandžaku, a to je SDA. To bukvalno godinama tako funkcioniše. U prilog tome govori i činjenica da vijećnici koji su legitimno i legalno izabrani od strane naroda i zakonom imaju propisana primanja, oni apsolutno ne dobijaju ta primanja. To je samo jedan pokazatelj koliko još zloupotreba budžeta ima od strane političkih subjekata i političkih aktera. Umjesto da nam se nacionalni savjet bavi pitanjima od nacionalnog značaja kao što su obrazovanje na maternjem jeziku, službena upotreba jezika i pisma, informisanje na maternjem jeziku, mi imamo činjenicu da je to bukvalno servis iz koga se finansira jedna politička partija. U tom smislu bi državni organi morali povjesti računa i prosto procesuirati sve one koji na bilo koji način zloupotrebljavaju funkciju odnosno ulogu koju imaju u društvu, kazala je dr. Pramenković.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img