Biševac ćuti o rezultatima analize posmrtnih ostataka – Povjerenik naložio da informacije dostavi javnosti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povjerenik za informacija od javnog značaja naložio je gradonačelniku Novog Pazara da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana, dostavi odgovore na pitanja o rezultatima analiza posmrtnih ostataka više osoba, koji su pronađeni prilikom kopanja temelja za novu zgradu Hitne pomoći u Novom Pazaru. 

Ni poslije tri godine javnost u Novom Pazaru nije obaviještena o ovom slučaju iako je gradonačelnik Biševac u avgustu 2017. godine kazao da je u saradnji sa Tužilaštvom formirana komisija, uz obećanje da će javnost obavijestiti čim dobije prve rezultate. Međutim, od tada do danas tajac. Ni jedna riječ ili informacija nije dostavljena na ovu temu. Kontaktirali smo kabinet gradonačelnika kako bi dobili odgovore na pitanja:

– Da li su rezultati stigli i kada?
– Da li je utvrđeno porijeklo posmrtnih ostataka?
– Gdje se čuvaju posmrtni ostaci?
– Da li su i na koji način posmrtni ostaci sahranjeni?
– Da li je grad Novi Pazar dobio odgovor na dopis koji je upućen nadležnim institucijama (Ministarstvu pravde, Višem javnom tužilaštvu, Republičkom javnom tužilaštvu i Odjeljenju Specijalnog suda za ratne zločine) i kakav ste odgovor dobili?

Kako odgovore nismo dobili, obratili smo se Povjereniku za informacije od javnog značaja, koji je od gradonačelniku dao rok od pet dana da dostavi sve potrebne informacije.

Ovo pitanje je jako osjetljivo iz razloga što se osnovano sumnja da radi o posmrtnim ostacima Bošnjaka koji su komunističke vlasti likivdirale 1945. godine i pokopale ih na Hadžetu.

Sam tok prikupljanja posmrtnih ostataka izazvao je burne reakcije Novopazaraca jer su pronađeni posmrti ostaci pakovani u kartonske kutije od čipsa.

Protiv ovog rješenje Povjerenika nije dopuštena žalba, pa će gradonačelnik Biševac ili dostaviti tražene informacija ili će se postupak nastaviti pred Upravnim sudom u Beogradu.

Izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img