Home Vijesti Zukorlić traži od Vlade da utvrdi odgovorne za golgotu tokom epidemije korona...

Zukorlić traži od Vlade da utvrdi odgovorne za golgotu tokom epidemije korona virusa u Novom Pazaru

364
0

Potpredsjednik Skupštine Srbije, narodni poslanik SPP-a, akademik Muamer Zukorlić zatražio je danas od Vlade Srbije da utvrdi odgovornost za golgotu tokom epidemije korona virusa u Novom Pazaru kada je umrlo više od 300 osoba.  Akademik Zukorlić kazao da je mnogo pokazatelja da je stanje u Medicinskom centru u Novom Pazaru izuzetno loše.

– Moje pitanje odnosi se na stanje u kojem se nalazim, a konkretno za ono što se dešavalo na području Sandžaka, tačnije Novog Pazara, Tutina i Sjenice tokom jula mjeseca kada smo imali teško stanje vezano za Covid-19 i izuzetno teške posljedice po građane tog prostora. Naime, tada, prema našim podacima, na prostoru te tri opštine od posljedica COVID-a umrlo je preko 300 ljudi. Shodno broju stanovnika, bili smo tačka sa rekordnom srmtnošću u tom mjesecu. Bilo je i do sada zahtjeva sa više strana, a moje se pitanje odnosi – šta će Vlada, a prije svega nadležno ministarstvo preduzeti u pogledu utvrđivanja odgovornosti za ovakvo stanje. Svakako da postoji jedan aspekt koji je objektivnim okolnostima moguće opravdati, ali ne i sve to što se dešavalo, jer jako je mnogo pokazatelja da je stanje u Medicinskom centru u Novom Pazaru izuzetno loše kazao je akademik Zukorlić.

Premijerka Ana Brnabić kazala da niko ne bježi od odgovornosti, ali da treba sačekati.

– Što se tiče odgovornosti imam tu dva odgovora. Jedan je da niko od nas u sistemu ne beži od lične odgovornosti, nikada nije bežao, nikada neće bežati, pa ni u ovim najtežim trenucima. Druga stvar koju želim da kažem to je da se svačija lična odgovornost treba tražiti tek kada sve ovo bude iza nas. Kada sve ovo prođe i kada mi izađemo iz ovoga kao pobednici, a znam da ćemo izaći kao pobednici, kazala je Brnabić.

Akademik Zukorlić u dopunskom pitanju pozdravio nedavna hapšenja funkcionera, kazavši da je ranije upozoravao na spregu organizovanog kriminala i politike. Upitao da li je tačno da su hapšenja pripremana ranije, ali da su prolongirana zbog izbora. Također, ukazao na nervozu kriminalaca u Sjenici i izostanak revizora punih sedam godina.

– Pošto smo u borbi protiv korone i za one ljude uza koje se pokaže da su destruktivni, odgovorni za određene pojave u Medicinskom centru, loše ih je držati do kraja bitke, jer onda bitka može biti neuspješna. To je ono što od vas građani očekuju, a mi ovdje prenosimo. Detaljnu istragu i da se ne odustane. Svi oni koji su krivi neka odgovaraju. Potpuno smo svjesni osjetljivosti. Ni na koji način ovo ne želimo politizirati, ali ovo je nešto što smo dužni građanima i na čemu ćemo insistirati. Dopunsko pitanje se odnosi na borbu protiv organizovanog kriminala. Obradovani smo najavom novog talasa borbe protiv organizovanog kriminala, mafije, svih oblika kriminala. Samo, opet želimo insistirati da to ne ostane na nivou velikih centara poput Beograda. Obradovala nas je činjenica da su određena lica odgovorna za pljačku imovine građana u Novom Pazaru privedena zakonu, hapšena i procesuirana, ali se u Novom Pazaru pojavila informacija da je to hapšenje bilo pripremljeno još u decembru prošle godine. Molimo vas odgovorite nam, da li je to tačno? Da kažemo građanima. Je li tačno da je to hapšenje odgođeno zbog izbora ili nije? Želimo to da znamo. Iako pozdravljamo tu akciju, istina, u pitanju su sitnije ribe što bi se kazalo u političkom sistemu, a znate dobro da sam upravo u ovom časnom domu više puta govorio o sprezi organizovanog kriminala i kriminala općenito i politike. Želimio da vas u tome podržimo i da nastavite sa time. Svako ko je stavio ruke u pare građana mora da odgovara. To je dobar prvi korak, ali je jako bitno dati ova pojašnjenja. Isto tako, proteklih dana imamo nervozu kriminalaca u Sjenici, gdje jedan od zloglasnih kriminalaca tamo poznati, da mu ne pominjem ime ovdje jer to ne zaslužuje, sa svog mobilnog telefona, sa svog zvaničnog broja prijetio je aktivistima suprotne političke stranke, predsjedniku opštine i onima koji zapravo raskrinkavaju sav taj kriminal. Potrebna je reakcija MUP-a i nadležnih državnih organa. Isto tako, pitanje za Ministarstvo finansija – kako je moguće da sedam godina predstavnici Revizorske institucije ne dođu u kontrolu budžeta u Sjenici. Došli su tek na naš zahtjev prije dva mjeseca i otkrili takve zloupotrebe, preko 260 miliona samo u prvoj kontroli. Pozdravljamo ovu sada akciju, ali želimo odgovor za tih sedam godina zašto je to bilo prepušteno ljudima u opštinskoj vlasti, ističe akademik Zukorlić.

Premijerka kazala da hapšenja nisu odlagana, te da će se borba protiv oraganiziranog kriminala nastaviti i u narednom periodu.

– Lažne vesti imamo u svakom trenutku, pa je tako i lažna vest da su bila koja hapšenja odlagana zbog izbora. To je apsolutna laž. Mi nikada nismo stavljali izbore na prvo mesto, kategorično tvrdim da hapšenja nisu odlagana i da smo sve sprovodili efikasno u trenucima kada smo imali ifnormacije, kada smo prikupili dokaze i kada smo bili spremni da takve akcije implementiramo. Što se tiče revizora, DRI je nezavsina, ona odgovara narodnoj skupštini R.Srbije, ni ja, ni ministar finansija ne možemo da utičemo na njihov rad, ne možemo da ih pošaljemo negdje, al to svakako možete vi, kazala je Brnabić.

Akademik Zukorlić na kraju poručio da će nastaviti insistirati na borbi protiv organiziranog kriminala, posebno u opština Tutin i Sjenica.

– Tutin i Sjenica su crne rupe u pogledu legalnosti. Sada kada nakon što je promijenjena vlast u Sjenici to se otkriva. Evo posljednja informacija, 10 miliona je uplaćeno prošle godine od Ministarstva za turizam i trgovinu, za ski centar, tim sredstvima se gubi svaki trag. Prosto ih nema. Ne samo da su utrošena nenamjenski, nego ih jednostavno nema. To je tamo bila uobičajna pojava. Zato pozivam i Vladu i nadležno ministarstvo da pomognu onima koji sada žele da stvari postave na zdrave osnove, kazao je akademik Zukorlić.