Home Vijesti Tandir: Riješiti problema zapošljavanja predstavnika manjinskih zajednica u državnim ustanovama

Tandir: Riješiti problema zapošljavanja predstavnika manjinskih zajednica u državnim ustanovama

190
0

Skupština Srbije počela je raspravu o izboru Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti, a za tu funkciju predložena je dosadašnja povjerenica Brankica Janković. Tandir kazao će Stranka pravde i pomirenja glasati za njen ponovni izbor jer svojim radom i zalaganjem zaslužuje podršku.

– Dokaz da mi zaista želimo da uspostavimo suštinsku demokratiju jeste zakonodavni okvir u sklopu kojeg postoji i institucija koju vi predstavljate. To je dokaz da Srbiju želimo da učinimo suštinski demokratskim društvom. Ono što je ključni problem, kako ga bar ja vidim, jeste implementacija zakona i mislim da je to nešto na šta vi, vaši saradnici i institucije u narednom mandatu trebate da obratite pažnju, ali i svi mi imamo dosta da radimo. Zašto ćemo mi, poslanici SPP-a, glasati za vaš izbor? Vi ste rad vaše institucije približili lokalnim zajednicama. Za mene, kao narodnog poslanika koji dolazi iz unutrašnjosti, jako je važno da nezavisne institucije, Vladine institucije i ministarstva budu radom bliske ljudima koji žive u unutrašnjosti, u ovom slučaju u sandžačkim opštinama. Želim da istaknem i nemjerljiv doprinos koji ste dali u saradnji sa manjinskim zajednicama, u ovom slučaju sa pripadnicima bošnjačkog naroda. Vaša posjeta Novom Pazaru je bila jako zapažena. Predavanje koje ste održali na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru se i dan danas prepričava i poslali ste jaku poruku bošnjačkoj zajednici, ali i predstavnicima svih drugih manjinskih zajednica.

Tandir kazao da se u narednom periodu treba aktivnije radi na rješavanju problema zapošljavanja predstavnika manjinskih zajednica u državnim ustanovama i preduzećima.

– Podsjetiću da prema posljednjem popisu jednu trećinu građanki i građana u Srbiji čine predstavnici manjinskih zajednica. Ono što je dobro kod izbora nove Vlade, a što sam već istakao, jeste to što imamo veće učešće žena. Međutim, ono što sam također istakao jeste činjenica da trećina manjinskih zajednica nema svog predstavnika u ovoj Vladi i da je to nešto na čemu moramo u budućnosti da radimo. Imamo određenu problematiku koja se tiče zapošljavanja predstavnika manjinskih zajednica u državnim ustanovama i njihovu zastupljenost – u policiji, tužilaštvu, sudovima i javnim preduzećima, kao što su Telekom, EPS i neki drugi. I onda očekujem da u jednom konstruktivnom razgovoru sa vama nas narodnih poslanika, predstavnika Vlade uputimo apel, preporuke, da razgovaramo, jer cilj svih nas jeste da sve građanke i građani Srbiju dožive kao svoju domovinu. To je naša misija i na tome moramo permanentno raditi, kazao je Samir Tandir.