BNV: Neprihvatljivo je smanjenje budžeta od 20% za nacionalne savjete

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća organizirana je konferencija za novinare na kojoj je govorila predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić. Tema konferencije bila je „Odnos državnih organa prema nacionalnim vijećima u Srbiji“

Predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća poseban akcenat stavila je na aktuelno usvajanje Odluke o rebalansu budžeta gdje je svim nacionalnim savjetima na nivou Republike predviđeno umanjenje finansijskih sredstava u iznosu od 20%.

Nacionalna vijeća su ove godine imala zbog neplaniranih troškova vezanih za pandemiju kovida u smislu troškova za online nastavu i emitovanje kao i tim povodom su se predstavnici svih nacionalnih savjeta u Srbiji oglasila i održan je online sasatanak kooordinacije svih nacionalnih savjeta i tom prilikom donijeti su zajedničke stavove o ovoj temi.

Na osnovu tih zajedničkih stavova koji su usvojeni na zadnjoj koordinaciji nacionalnih savjeta uputili smo i zajednički zahtjev prema Ministarstu za ljudska i manjinska prava za dijalog, istakla je Jasmina Curić.

„Koordinacija nacionalnih vijeća predstavlja 22 nacionalna vijeća na nivou Srbije što samo po sebi jasno govori da se radi o velikom broju građana Srbije koje ova vijeća predstavljaju. Bošnjačko nacionalno vijeće je prihvatilo zajedničke stavove koordinacije koji su dogovoreni na tom sastanku i oni se odnose na sljedeće: Neprihvatljivo je smanjenje od 20% budžeta za nacionalne savjete i kao i stav da se slažemo da u 2021. godini finansiranje nacionanih savjeta bude uvećano za 100%. To su zajednički stavovi oko kojih smo se složili na koordinaciji nacionanih savjeta.“, istakla Jasmina Curić

Naglasila da je ovo obrazloženo time da Srbija za nacionalne savjete izdvaja svega 0,002% od ukupnog Republičkog budžeta i da se sredstva za finansiranje nacionalnih savjeta nisu uvećavala od 2014. godine.

„Na ovom jučerašnjem sastanku je zaključeno da je cilj Srbije da stvori uslove za bolji položaj manjina i manjinskih naroda kako bi ocjena Savjeta Evrope koja je u ovom trenutku 2,2 porasla na 2,64 i Ministarka Čimić je pozvala sve nacionalne savjete da radimo zajedno na tome jer je to jedan od zacrtanih ciljeva Srbije na putu ka EU.“

Zajednički prioritet je da se primjenjuju zakoni koji regulišu ljudska i manjinska prava i da se poštuju Ustav i zakon, zaključila je predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img