FSS krije koliko je Novi Pazar platio za ulazak u Super ligu – Povjerenik naložio da dostave informacije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Fudbalski savez Srbije nije u zakonskom roku odgovorio ni jedno od pitanja koje je putem Zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja još 28. jula uputila redakcija Sandžak televizije, tražeći između ostalog zvanične podatke i uvid u kopiju dokumenata koji se odnose na ulazak Novog Pazara u Super ligu Srbije.

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Republike Srbije je, postupajući po žalbi Sandžak televizije naložio Fudbalskom savezu Srbije da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana odgovori  na osnovu kojih kriterijuma je upražnjeno mjesto u Super ligi zauzela ekipa Novog Pazara, da li je i ostalim ekipama ponuđeno učešće u Super ligi i pod kojim uslovima, koji novčani iznos koji je FК Novi Pazar uplatio za upražnjeno mjesto i sa čijeg računa su sredstva uplaćena.

Povjerenik nije prihvatio odgovor Fudbalskog saveza Srbije koji je između ostalog naveo da se na njega ne mogu odnositi odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jer ne predstavlja organ vlasti, odnosno organizaciju kojoj je povjereno vršenje javnih ovlašćenja, te da shodno navedenom FSS nije ni dužan da pruža bilo kakve informacije u vezi sa svojim radom.

Povjernik nalazi da Fudbalski savez Srbije u Beogradu predstavlja sportsku organizaciju, odnosno nadležni granski sportski savez i član je Sportskog saveza Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije i ima ovlaštenja da kao nadležni sportski savez izdaje stručna zvanja, obnavlja i oduzima dozvolu za rad sportskim stručnjacima što predstavlja nadležnosti
vršenja javnih ovlašćenja, te je nesporno da Fudbalski savez Srbije jeste organ
vlasti. Imajući u vidu sve navedeno, Fudbalski savez Srbije dužan je da postupa po zahtjevima za pristup informacijama od javnog značaja pa i po zahtjevu Sandžak televizije, a što nije učinio.

Protiv ovog rješenje Povjerenika nije dopuštena žalba, pa će Fudbalski savez Srbije ili dostaviti tražene informacija ili će se postupak nastaviti pred Upravnim sudom u Beogradu.

Podsjećamo, da je FK Novi Pazar na osnovu “tendera”, odnosno kupovine mjesta, “uskočio” u Super ligu Srbije, iako je takmičenje u Prvoj ligi završio kao deseti na tabeli.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img