Irfan Ličina: Umjesto da ova sredina svojim fotografima širom otvori vrata, Beograd to itekako čini

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U ovom gradu mnogo je profesionalaca koji nemaju ni poziciju, ni tretman, ni mogućnosti da djeluju. Priča fotografa Irfana Ličine kojem svijet otvara vrata jedna je od takvih. Među više od 1300 fotografija njegova “Molitva” izabrana je u prvih 20.

Irfan Ličina, dokumentarni fotograf iz Novog Pazara na konkursu „Čovjek u fokusu“ u organizaciji Evropske Unije i Časopisa National Geographic njegova fotografija “Molitva” izabrana je među 20 najboljih od više od 1300 primljenih fotografija. Želja je bila skrenuti pažnju na izazove koje je donijela pandemija COVID-19 i koja za posljedicu ima socijalnu izolaciju, zabrinutost za sopstveno i zdravlje najbližih, kao i ekonomsku neizvjesnost koja je utjecala na sve građane Srbije.

-Kada je Vlada Srbije donijela odluku o zatvaranju džamija ta posebna emocija ponukala me da pokažem kako su džamije prazne, bez vjernika. Na jednoj od njih je Asmir ef. Crnovršanin koji predvodi namaz svojoj djeci u praznoj džamiji To je poseban trenutak  poput fotografije u džamiji Kuričešme gdje Enes ef. Ibrović ispraća nekoliko ljudi iz džematskog odbora, kao i kad mujezini i predvodi namaz. I to je jedna jaka fotografija jer se trudim da sebe unesem u priču što je i jedan od razloga zbog čega su te fotografije, kaže Irfan Ličina, fotograf

Dok svijet prepoznaje naše fotografe, lokalna sredina nema taj osjećaj. Sve je manje onih koji se pridružuju Klubu fotografa u Novom Pazaru ali im zato Beograd širom otvara svoja vrata.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img