RSE: Kod Raške pronađeni posmrtni ostaci kosovskih Albanaca

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Foto: RSE
Foto: RSE

Direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju (Grxhaliu) potvrdio je za RSE da su na jednoj lokaciji u blizini Raške u Srbiji pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova.

Kako je Grđaliju dodao, radi se o lokaciji u mestu Kiževak.

„Mogu potvrditi da se radi o ostacima kosovskih Albanaca“, kazao je on.

On navodi da se na toj lokaciji se pet godina vrše iskopavanja.

I predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, potvrdio je za RSE da su 16. novembra pronađeni posmrtni ostaci.

“Pre desetak dana nastavili smo pretragu lokacije Kiževak u blizini Raške. Danas su na toj lokaciji pronađeni posmrtni ostaci”, naveo je u poruci Odalović.

On je objasnio i da će nadležno tužilaštvo i postupajući sudija odrediti dinamiku svih aktivnosti i naložiti mere prema kojima će se postupati na toj lokaciji.

“Lokacija je poznata od 2015. godine i u više navrata prethodnih godina je rađena pretraga ove lokacije”, dodao je Odalović.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

Inače, prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka YIHR, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999.

Kako YIHR navodi na svom sajtu ratusrbiji.rs, u policijskoj bazi u naselju 13. maj u Batajnici nadomak Beograda od 2001. otkrivena su 744 leša kosovskih Albanaca, u Petrovom Selu na severoistoku Srbije najmanje 61 telo, kod jezera Perućac na zapadu Srbije masovna grobnica sa 84 tela, dok su prvi posmrtni ostaci u masovnoj grobnici Rudnica na jugozapadu Srbije pronađeni 13. decembra 2013. godine.

Lokaciju Kiževak je u 1. septembra ove godine pomenuo upravo Veljko Odalović, prilikom primopredaje bespilotne letelice, namenjene traženju nestalih, a koju je finansirala Velika Britanija.

Odalović je tada novinarima rekao da će prve biti istražene tri lokacije po zahtevu Kosova.

„Jedna je lokacija koja je vezana za Kiževak, u neposrednoj blizini Rudnice. Sledeća je Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, a treća je lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj. To su informacije koje smo dobili od Prištine i prihvatili da ih proverimo“, rekao je tada Odalović.

Izvor: Radio slobodna Evropa 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img