Home Vijesti EPILOG HAPŠENJA FUNKCIONERA SDP-a: Omerović se nagodio, ostalima prijete višegodišnje zatvorske kazne

EPILOG HAPŠENJA FUNKCIONERA SDP-a: Omerović se nagodio, ostalima prijete višegodišnje zatvorske kazne

1451
0

U akciji usmjerenoj na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije u Novom Pazaru je uhapšeno pet visokih funkcionera Sandžačke demokratske pratije i Gradske uprave. Kako agencija SANA saznaje od Višeg javnog tužilaštva Emin Omerović, doskorašnji direktor JKP “Gradska čistoća”, priznao je krivicu, dok se protiv ostale četvorice nastavlja krivični postupak kojim su predviđene  višegodišnje zatvorske kazne.

Omerović je zaključio sporazum o priznanju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja u kojem je prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja pribavio korist. Kako je za agenciju SANA rečeno iz Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu po predmetnom sporazumu još uvijek nije donijeta odgovarajuća presuda od strane nadležnog suda, to se o detaljima sporazuma, u ovoj fazi postupka ne može govoriti, imajući u vidu da sporazum najprije treba biti prihvaćen od strane nadležnog suda.

Protiv ostalih visokih funkcionera lokalne samouprave i SDP-a krivični postupak protiv se nastavlja. Iz Tužilaštva naveli da nakon ispitivanja svjedoka i saslušanja osumnjičenih, istima je ukinuto zadržavanje, imajući u vidu da više nisu postojali osnovi za pritvor propisani zakonom.

Krivična djela za koje se terete gradski funkcioneri predviđaju višegodišnje zatvorske kazne.

Osumnjičeni Muzafer Dragolovčanin, zaposlen u Gradskoj upravi Grada Novog Pazara i  osumnjičeni Ensar Škrijelj, pomoćnik gradonačelnika, terete se za više krivičnih djela trgovina uticajem iz čl. 366. st. 3 Кrivičnog zakonika – “Ko koristeći svoj službeni ili društveni položaj ili stvarni ili pretpostavljeni uticaj posreduje da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti ili da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.”

Osumnjičeni Suat Ljajić iz Novog Pazara, doskorašnji direktora JP ,,Zavod za urbanizam”  zbog dva krivična djela zloupotreba službenog položaja iz čl.359. st.1. Кrivičnog zakonika – “Službeno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, drugom nanese kakvu štetu ili teže povredi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.”

Osumnjičeni Aladin Imamović iz Novog Pazara, zbog krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz čl.228. st.1. Кrivičnog zakonika – “Ko u vezi sa javnom nabavkom podnese ponudu zasnovanu na lažnim podacima, ili se protivno zakonu dogovara sa ostalim ponuđačima, ili preduzme druge protivpravne radnje u nameri da time utiče na donošenje odluka naručioca javne nabavke, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.”

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su i sedam privrednika u vezi zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama kojima su ioštetili budžet za više miliona dinara.

Osumnjičeni A. S. iz Novog Pazara, predstavnik ponuđača, zbog krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz čl.228. st.1. Кrivičnog zakonika,
Osumnjičeni V. E. iz Novog Pazara, odgovorno lice u ponuđaču, zbog krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz čl.228. st.1. Кrivičnog zakonika.Osumnjičeni P. N. iz Subotice, predstavnik ponuđača, zbog krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz čl.228. st.1. Кrivičnog zakonika,
Osumnjičeni К. I. iz Novog Sada, predstavnik ponuđača, zbog krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz čl.228. st.1. Кrivičnog zakonika, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog djela sa ovim Tužilaštvom,
Osumnjičeni N. I. iz Кruševca, odgovorno lice u ponuđaču, zbog krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz čl.228. st.1. Кrivičnog zakonika, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela sa ovim Tužilaštvom,
Osumnjičeni E. D. iz Кragujevca, predstavnik ponuđača, zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju iz čl.359. st.1. u vezi čl.35. Кrivičnog zakonika, zaključio je sporazum o priznanju krivičnog djela sa ovim Tužilaštvom,

Protiv osumnjičenog M. D. iz Novog Sada, predstavnika ponuđača, podnijeta je krivična prijava u redovnom postupku zbog krivičnog djela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz čl.228. st.1. Кrivičnog zakonika, i njegovo saslušanje biće naknadno zakazano.