Home Vijesti Svjetski Dan borbe protiv dijabetesa: Brojka od 1.050 pacijenata u Novom Pazaru...

Svjetski Dan borbe protiv dijabetesa: Brojka od 1.050 pacijenata u Novom Pazaru nije konačna

279
0

 

Danas je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Svi bi, kažu stručnjaci, trebali biti ujedninjeni, kao zajednica. Prvenstveno, podrška porodice na prvom je mjestu.

Dijabetes je bolest hroničnog karaktera. Dva su tipa dijabetesa, prvi se dešava najčešće u ranoj mladosti i iziskuje svakodnevnu primjenu inzulina dok se drugi tip dešava u nešto kasnijem dobu. Nažalost, mnogi bolest ne prepoznaju na vrijeme

 

Što se tiče Novog Pazara  1.050 je registrovanih pacijenata s tim što taj podatak nije vjerodostojan jer mnogi slučajevi jođ nisu registrovani niti su prijavljeni od strane izabranih ljekara. Da bi imali tačne brojke i jasan uvid, neophodna je saradnja između Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje i samih pacijenata koji čim dobiju simptome treba da se jave kako bi ušli u proceduru i kako bi se počelo s terapijom. Ima djece i kod nas u Novom Pazaru. Imala sam priliku da ih upoznam jer sam bila njihov izabrani ljekar dok sam radila u studentskoj ambulanti. To su jako disciplinovana djeca i mnogo se razlikuju od ostale djece. Upravo zbog toga što su imali tu nesreću da ih zadesi bolest toliko je ona promijenila njihovu mentalnu higijenu i to je jedan od rijetkih primjera koje možete istaći. Prosto je ta bolest njih naučila samodisciplini jer zavise od inzulina. Ako ga ne ubrizgaju svaki put kad je potrebno može dovesti do fatalnog stanja. U svakom trenutku znaju koliko su nečeg pojeli i prosto su prijevremeno odrasla djeca, kaže dr. Selma Bihorac.