Tandir o rebalansu budžeta: Više sredstava izdvojiti za bolnice i domove zdravlja u Sandžaku

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir kazao da podržava to što je rebalansom budžeta predviđeno izdvajanja više novca za borbu protiv pandemije korona virusa. Istakao posebnu pažnju treba posvetiti zdravstvenom sistemu u Sandžaku.

– Ono što hoću posebno da istaknem da ovdje u rebalnsu imamo posebno tretirane neke ustanove kao što su GAK, Dedinje, Narodni front, to je dobro što izdvajamo sredstva za ustanove koje nama u državi itekako trebaju, ali hoću da istaknem da posebnu pažnju treba da posvetimo bolnicama i domovima zdravlja u Sandžaku, pogotovu u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, jer imamo maćehinski odnos Zdravstvenog centra Užice prema tim bolnicama, a po statističkim podacima trenutno najviše zaraženih po glavi stanovnika od Covida-19 imamo u tim opštinama. Znači, da se direktno tim bolnicama i domovima zdravlja pomogne, a o situaciji u Novom Pazaru i potrebi za izgradnjom kliničkog centra u prethodnim diskusijama sam u više navrata govorio.

Tandir kazao da se budžetom moraju bolje tretirati opštine i gradovi u Sandžaku.

Također, spomenuli smo u ovom rebalansu određene gradove i opštine, ne sumnjam da je njima finansijska pomoć iz budžeta kroz rebalans neophodna, ali ono što nismo tretirali ovim rebalansom, moramo tretirati novim budžetom, a to su također, opštine i gradovi u Sandžaku. To su većinom opštine i gradovi koji su devastirana područja, svi građani i građanke koji na tom prostoru žive – jako teško žive. Isticali smo problem opštine Sjenica, gdje je dug u ovom trenutku skoro dvije trećine budžeta. Znamo kako su tamo oštre zime, kako se jako teško živi i ukoliko ne budu imali podršku Vlade Srbije i Ministarstva finansija jako je težak izazov kako će tu zimu građani koji žive na Pešteri da izdrže. Ista je situacija kada govorimo o opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš”.

Poručio da je protiv smanjena sredstava kojim se finansiraju nacionalni savjeti, ali da zahtjeva bolju kontrolu trošenja tih sredstava, ukazavši na zloupotrebu pojedinih savjeta.

– Ono što moram da istaknem i sa čim nisam saglasan jeste smanjene sredstava nacionalnim savjetima nacionalnih zajednica, smatramo da je to dokaz demokratije, dokaz vladavine prava, dokaz odnosa i Vlade i države prema manjinskim narodima koji žive u Srbiji i umjesto smanjenja budžetskih sredstava, tu moramo da uradimo jednu suštinsku kontrolu. Ne znam koliko ministar, koliko Vlada znaju da su određeni nacionalni savjeti postali partijski servisi, gdje se budžeti usvajaju, budžetska sredstva troše, a da vijećnici nacionalnog savjeta apsolutno ne znaju na koji način. Oduzimaju se mandati i opozicionim odbornicima u pojedinim nacionalnim savjetima se ne uplaćuju doprinosi koji su po zakonu o nacionalnim savjetima obavezni. Možete da zamislite šta bi se desilo da nekom poslaniku ovdje u skupštini Republike Srbije neko ne uplaćuje doprinose.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img