Obilježeno 28 godina od zločina u Sjeverinu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Navršeno je 28 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Sjeverin kor Priboja. Ove godine je organizirano obilježavanje ali u manjem broju prisutnih zbog epidemioloških mjera.

Nakon proučene sure Jasin prisutnima se obratio Omer ef. Hodžić. On je naglasio da su bez ikakvih rezultata prošle sve ove godine borbe, nade i čežnje da se pronađu kosti otetih, kako bi im porodice na dostojanstven način mogle klanjati dženazu i ispratiti ih sa ovog svijeta ali da oni uprkos svemu tome neće odustati od cilja.

“Ovih 28 godina borbe za istinom i pravdom je iza nas. Ono što je pomaklo i dovelo nas u jednu pat poziciju jeste da naša žalba koju smo uputili Strazburu je odbijena prošle godine, pod izgovorom da kada se desio zločin u Sjeverinu, Srbija nije bila potpisnica tog međunarodnog sporazuma i Strazbur se smatra nenadležnim. Srbija, država u kojoj živimo nam uskraćuje parvo civilnih žrtava rata. Prošle godine je također izmijenjen zakon ali tim zakonom mi porodice stradalih i ubijenih Sjeverina, nismo obuhvaćeni.”

Poruka u ovom vremenu bezakonja i zuluma jeste da mi nećemo odustati od naše borbe za prava kako naših šehida, tako i njihovih porodica, poručio je glavni imam Medžlisa IZ-e Priboj.

“Mi smo svjesni kao vjernici da je naše najjače oružje dova i mi uvijek ove skupove i smatramo kao jednom svojevrsnom dovom Uzvišenom Gospodaru da nam pomogne na putu borbe kako bi naša prava ovdje ostvarili a mi se ovdje borimo za tri stvari, da se prodnađu posmrtni ostaci naših šehida kako bi im se dostojanstveno klanjala dženaza namaz, da se njihovim porodicama da adekvatna materijalna satisfakcija i obeštećenje što ej svih ovih godina nijemo zataškavano ali isto tako i da se zločinci i svi njihovi nalogodavci sankcionišu, ne samo ovi koji su do sada to učinili nego svi oni koji su i najmanjim dijelom učinili da se ovo gnusno djelo izvrši.”

Kako godine prolaze, sve je manje nade za porodice otetih.

“Nada koju smo imali u početku bila je da ćemo barem naći posmrtne ostatke naših najmilijih, međutim ništa od toga i kako vrijeme odmiče jednstavno nada je manja i manja, gotovo da se svaka nada izgubila. Ostalo nam je jedino da se ovdje okupljamo, da obilježavamo taj dan jer ga trebamo obilježavati, to treba da bude urezano u našu memoriju I naše sjećanje kao pouka za nas a i pouka za mlađe.”

“Nadam se da Pravda mora izać jer su to nevini ljudi. Nadležnim organima ne bih poslala nikakvu poruku, neka se stidi svako, za 28 godina ne trežim ni penziju, ni pare, samo tražim šaku kostiju, ništa drugo ne tražim.”

Prisutni su nakon proučene dove otišli u Mioče i sa mosta položili cvijeće u rijeku Lim u znak sjećanja na žrtve Sjeverina.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img