Home Vijesti Dr. Pramenković: Smanjiti granicu u formiranju poslaničkih klubova sa pet na tri...

Dr. Pramenković: Smanjiti granicu u formiranju poslaničkih klubova sa pet na tri poslanika

286
0

Narodna skupština Republike Srbije prvi put u historiji dobila je narodnu poslanicu sa hidžabom. U republički parlament je nakon nedavno održanih izbora sa liste Stranke pravde i pomirenja ušla ugledna profesorica iz Novog Pazara, dr. Misala Pramenković. Njeno obraćanje na konstitutivnoj sjednici je prvi govor muslimanke sa hidžabom u Skupštini Republike Srbije.

– Ja bih, na početku iskoristila priliku da svima u svoje lično ime i u ime Stranke pravde i pomirenja čestitam izbor za narodne poslanike i da svima poželim uspješan rad. Na Dnevnom redu je jako važni pitanje za građane, za nas – narodne poslanike, a na poslijetku važno i za samu državu, a to je izbor za predsjednika narodne skupštine. Ono što mi u Stranci pravde i pomirenja očekujemo od budućeg predsjednika Narodne skupštine jeste korektan i konstruktivan odnos prema svim poslanicima, ali posebno prema poslanicima koji predstavljaju manjiske zajednice, odnosno manjinske narode u Republici Srbiji. Prema posljednjem popisu, manjina u Srbiji ima negdje oko jedne trećine, što je jako značajan i nije uopšte zanemarljiv broj. Smatram da to predstavlja pravo bogatstvo ovoga društva. Sa druge strane, od predsjednika Narodne skupštine očekujemo da bude prvi među jednakima, da pokaže principe demokratije i parlamentarizma u svome radu.

Dr. Pramenković kazala da će otežavajuća okolnost u radu Parlamenta biti nedostatak jake opozicije, jer je jaka opozicija najbolji korektiv vlasti.

– Ono što bismo kao manjinska stranka konkretno tražili od budućeg predsjednika da se promijeni prag, odnosno granica u formiranju poslaničkih klubova sa pet na tri poslanika. Zbog čega ovo tražimo? Iz prostog razloga što sam tretman manjinske stranke nemaju isti sa većinskim strankama ni prilikom samoga cenzusa, odnosno na izborima, pa je nelogično da imamo isti tretman kod formiranja poslaničkih klubova, jer smatramo da se naše pravo u pogledu konstruktivnijeg učešća u radu parlamenta opstruira, jer smo onda u situaciji da imamo manju minutažu da govorimo i ostala prava koja, svakako, sa sobom povlači sam poslanički klub. U nadi da će ovaj 12-ti saziv parlamenta biti politička arena u kojoj ćemo sučeljavati argumente, ali uz poštivanje jedni drugih, prvenstveno kroz poštivanje ljudskoga dostojanstva, a na taj način i poštivanje samoga parlamenta zahvaljujem vam, kazala je prof. dr. Misala Pramenković.