Šta je akademik Zukorlić za Elmedina Konakovića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je za N1 da je akademik Muamer Zukorlić ”čovjek kojeg cijeni na političkoj sceni Srbije”.

Konaković poručio je da mu je tema dodjele novca Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti ”veoma važna tema”. Odgovorio na optužbe da je po poznanstvu BANU dodijelio 60.000 konvertibilnih maraka.

”Muamer Zukorlič nije znao da postoji Narod i pravda niti sam ja znao Muamera Zukorlića u tom periodu. Upoznali smo se, prepoznatljiva je ličnost. Kao i svi ostali kojima je novac dodijeljen, BANU je morao dostaviti izvještaj o utrošku. Imam informaciju da su to uradili. Vrlo mi je važna ta tema. Nije Zukorlić BANU. U to vrijeme rahmetli Muhamed Filipović je bio u BANU-u. Važnija je Bosanska akdemija nauka i umjetnosti, za tu Akademiju smo izdvojili milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka. U vrijeme kad sam bio premijer, lično sam intervenisao da se poboljša njihov status. Dao sam ja novac i Preporodu, i Napretku i Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca”, dodao je Konaković uz pojašnjenje da je u izborima za reisa ”bio za Kavazovića” te da mu je to i rekao.

Akademika Zukorlića, potcrtao je, cijeni ka političara koji je hrabar i bori se za neke stvari ”o kojima isto razmišljaju”.

“On je čovjek koji glasovima Bošnjaka ima jači kredibilitet u Sandžaku nego SDA. Ima jednog zastupnika više u Skupštini Srbije”.

Konaković kazao i da se sa Zukorlić slažem da trasa autoputa Beograd-Sarajevo treba proći kroz Sandžak, te da trasa koju je Izetbegović dogovorio sa Vučićem i Dodikom predstavlja izdaju.

“Trasa koja je dogovorena ide preko Višegrada, Rogatice, izlazi negdje na Zlatibor i potpuno zaobilazi Sandžak. Zukorlić i ja smo u isto vrijeme glasno govorili da je to izdaja interesa Bošnjaka na ovim prostorima, da taj krak auto puta mora ići na Goražde i mora zbog ekonomije povezivati gradove u Sandžaku. Izetbegović je novcem-kreditom Turske odlučio da podrži Dodikovu i Vučićevu ideju. I Zukrolić i ja smo u isto vrijeme govorili istu stvar, oko toga se sa njim slažem. Kao političara ga cijenim. Riječ je o čovjeku koji je vrlo hrabar i bori se za neke stvari o kojim isto razmišljamo”, kazao je Konaković.

(N1/SANA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img