Home Vijesti Dr. Iković: Ukidanje na jedan dan vanredne situacije test za stanovništvo

Dr. Iković: Ukidanje na jedan dan vanredne situacije test za stanovništvo

289
0

Od 15. marta u Srbiji je na snazi vanredno stanje usljed korona virusa, potom je donesena odluka o njegovom ukidanju mada su pojedine mjere ostale na snazi. Ipak, zbunila je vijest kriznog štaba Novog Pazara o ukidanju mjera što je potrajalo samo jedan dan. I onda objava da se vanredna situacija ponovo uvodi na osnovu preporuke Ministarstva zdravlja.

Ja mogu da prokomentarišem samo svoje mišljenje jer nisam član Kriznog štaba, imam osjećaj da je to bio neki test za stanovništvo. Vanredna situacija uvedena je još 25.6. I jesmo li zaboravili na to, pa jesmo. Imam osjećaj kao da je Krizni štab htio da kaže Ukidamo vanrednu situaciju I poslije 24 sata ponovo stupa na snagu. Zavod je pitan I procijenili smo da može, ali s tim ukidanjem vanredne situacije uopšte nisu mjere ukinute. Mogu da navedem primjere, imamo državna obdaništa koja rade kapacitetom 50 posto I tražili su da rade punim kapacitetom, ali ta mjera nije ukinuta. Zatim, Gerontološki centar u gradu koji od početka uvođenja vanrednog stanja 15. marta gdje zaposleni rade u Domu 15 dana sa štićenicima u karaninu I 15 dana u svojim kućama, pa testiranje, pa 15 dana rada što nikome nije prijatno svi treba da pođemo od sebe ko može to da izdrži. Ipak, Krizni štab nijednu od tih mjera nije ukinuo. Zbog povećanog broja PCR pozitivnih u posljednja dva dana dali su prijedlog da podsjete narod da se vanredna situacija vrati. Razmišljam da je to bio neki test, jer jutros dolazeći na posao zaista sam primijetila da mnogo ljudi nosi masku, kaže dr. Maja Iković portparol ZZJZNP

Iz štaba za vanredne situacije poručeno da je želja svih da se sačuva trenutna situacija sa epidemijom koronavirusa: “Cilj nam je da trenutnu epidemiološku situaciju u našem gradu što duže vremena držimo pod kontrolom. U tom smislu, mi ćemo biti svjesni značaja svih preventivnih mjera”.

Rečeno je da će Grad Novi Pazar u saradnji sa svim institucijama, kako lokalnim, tako i državnim, sve svoje kapacitete u narednom periodu usmjeriti prema kontroli mjera i preporuka koje Ministarstvo zdravlja i Republički Krizni štab donose, a koje se odnose na sprečavanje širenja koronavirusa.