Home Vijesti Na Novopazarskoj tvrđavi otkriveni krov tamnice i temelji kasarne

Na Novopazarskoj tvrđavi otkriveni krov tamnice i temelji kasarne

273
0


Arheolozi su tokom nastavka arheoloških istraživanja sjeverne tabije Novopazarske tvrđave pronašli krov Zindana i temelje kasarne iz druge polovine 19. veka.

Istraživanja su nastavljena prošle nedjelje, a ove godine ih finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i grad Novi Pazar.

„Ovo je druga kampanja zaštitnih arheoloških istraživanja sjeverne tabije. U ovoj godini cilj nam je da definišemo način zidanja Zindana koji je zapravo najintrigantnija građevina za sve naše sugrađane a i za goste koje dovedu sa strane. Pošto je do ove godine bio potpuno nevidljiv spolja, nama je cilj ove godine da ga otkrijemo u potpunosti, definišemo način gradnje, njegov odnos u hronološkom smislu prema ostalim građevinama koje smo do sada otkrili da možemo da znamo šta je starije, šta je mlađe i cilj nam je da definišemo prostor između baruthane, kule i biblioteke koje smo prošle godine započeli.“, istakao arheolog Vladan Vidosavljević.

Direktor Muzeja „Ras“ Fuad Baćićanin istakao je da su i ranije pretpostavljali da se Zindan tu nalazio, ali da nisu tačno znali gdje počinje krov, a da je kasarnu izgradio oko 1861. godine sultan Abdul Aziz.

„Ovo arheološko istraživanje piše historiju grada Novog Pazara, ovo je jedna nova priča koju smo pokrenuli i nova priča grada Novog Pazara. Pokušat ćemo da u narednom periodu nakon što završimo ova istraživanja, da sve što smo dokumentovali do najsitnijih detalja sakupimo i da objavimo kao neku brošuru i da možda u slikama i skicama arhitekte ovo predstavimo onima koji vole ovaj grad, koji dođu u ovaj grad i onima koji žive u ovom gradu.“, kazao Fuad Baćićanin.

Istraživanja, u kojima učestvuju pored lokalnih stručnjaka i arhitekte iz Beograda, Sarajeva, Nove Varoši i Sjenice, trajat će još dvije nedelje, nakon čega će biti definisano sve što je otkriveno tokom ovih i prošlogodišnjih iskopavanja.

„Pored Zindana koji je glavni element ovogodišnje kampanje, mi smo utvrdili postojanje određenih radova i aktivnosti na samom bedemu koje su postojale u toku 18. vijeka, tačno u toj samoj završnoj fazi izgradnje i završetka tvrđave onakvu kakvu je mi znamo danas, upravo zbog toga što ovaj dio gdje su se mogla nalaziti artiljerijska oruđa koja su branila grad a gledaju na brdo Tepe sa kojeg je grad i bio napadan jer postoje oštećenja na bedemu i utvršuju se različite faze izgradnje, mogu se jasno identifikovati različite faze izgradnje, načini izgradnje gdje se jasno vide oštećenja koja su nastala gađanjem artiljerijskim oruđem sa pomenutog brda koje je uništilo jedan dio tvrđave, koji se vrlo brzo u periodu od 1718. do 1750. morao završiti da bismo mi imali ono što mi danas vidimo kao bedem.“, naglasio arheolog Mustafa Baltić.

Prošle godine su otkriveni su zidovi šestougaone kule Džephane, ostaci baruthane i zidovi koji su štitili ovu kulu, a koji su izgrađeni prije samog bedema.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA