Home Vijesti Dodijeljeni sertifikati učesnicama radionice ”Tradicionalni vez svilenim koncem”

Dodijeljeni sertifikati učesnicama radionice ”Tradicionalni vez svilenim koncem”

215
0

U cilju zaštite nematerijalne kulturne baštine Muzej “Ras” realizirao je projekat ”Tradicionalni vez svilenim koncem”. Kreativna radionica veza svilenim koncem trajala je od 14. septembra do 02. oktobra a danas su učesnicama dodijeljeni sertifikati kao priznanje za uloženi rad i trud.

Učešće u ovoj radionici su uzele učenice Škole za dizajn tekstila i kože, Ekonomsko-trgovinske škole i Gimnazije u Novom Pazaru.

Mi imamo jednu divnu kulturu, jednu divnu historiju i pored svega toga jedan divni vez koji su naše žene predstavile kao jednu kulturu, kao poklon koji je stvarno dragocen i smatram da je i ova radionica bitna jer smo naučili da gajimo nešto i da to nakon zavšenog projekta prenesemo i našoj djeci ali i generacijama koje dolaze.“, istakla Džemila Šuntić.

„Drago mi je što smo očuvali tradiciju koja se vijekovima čuvala u Novom Pazaru i bila toliko bitna, drago mi je što sam naučila zanat koji je moja nana toliko cijenila i drago mi je što su moji roditelji ponosni na mene. Ovo je bilo jedno divno iskustvo i nadam se da ću opet imat prilike da se oprobam u nečemu sličnom.“, kazala Ema Divanefendić.

„Za mene i moje drugarice ovo ima veoma poseban značaj zato što je ovaj vez umjetnost i mi smo na neki način postali umjetnici nakon ovoga i održavamo tradiciju koja je jako važna za naš grad.“, naglasila Merjem Hodžić

Učenice su naučile ovaj tradicionalni vez čime će stara tehnika veza biti spašena od zaborava i prenijeta mlađim generacijama.

„Učenice su odlično prihvatile radionicu, lijepo su prišle vezu, prvo smo se osvrnuli malo na historijski razvoj veza, uopšte na nematijalnu kulturnu baštinu, da znaju šta je to nematerijalna kulturna baština , te stare tehnike bez kojih ne može da se uradi jedan vez, može da se vidi jedan predmet lijepo izvezen ali ne može tehnika da se vidi i ta tehnika treba da se očuva, to je naš cilj, da znaju koliko je bitno da se te stare tehnike veza i razne druge tehnike vezane za našu tradicionalnu kulturu očuvaju a one se ne mogu očuvati dok se to ne prenese mlađoj generaciji.“, istakla Muradija Kahrović.

Direktor Muzeja „Ras“ naglasio da je ovo još jedan uspješno realiziran projekat te da će nastaviti sa realizacijom sličnih projekata

„Radili smo i učili ono što su nekada naše majke, nane radile u kućama uz kahvu i uz druženje, slobodno vrijeme su nekada koristili za izradu nečeg korisnog, da li za spremanje spreme djevojke , da li za ukrašavanje naših kuća. S obzirom da smo ove godine imali veliku pauzu u radu, u aktvinom radu muzeja, sada i nizu imamo nekoliko projekata koje istovremeno eadimo, izuzetno značajnih prvenstveno za očuvanje naše tradicije, kulture i historije naroda koji su živjeli na ovom prostoru.“, kazao Fuad Baćićanin.

Realizaciju projekta finansiralo je Ministarsvo kulture Republike Srbije.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA