Mujagić: Nova vlast u Sjenici zatekla jednu vrstu elementarne nepogode

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Prethodna vlast u Sjenici zadužila je Opštinu više od 630 miliona dinara. Situacija teška, ali prema riječima predsjednika Muniba Mujagića već s početkom naredne građevinske sezone moglo bi se ući u nove investicione projekte.

Nova vlast u Sjenici zatekla, prema riječima predsjednika Opštine, jednu vrstu elementarne nepogode. Trenutna brojka dugovanja iznosi 630 miliona dinara i mogla bi biti i mnogo veća.

– Istinski smo naslijedili atmosferu opšteg javašluka, nerada i potpune neodgovornosti i ono što kruniše jednu takvu priču naslijedili smo ogromne finansijske dugove. Do cifre od 630 miliona dinara došlo se na način da su direktori iz prethodne vlasti prijavili tolike obaveze svojih javnih preduzeća i ustanova na organu uprave, odnosno na budžetu. Najvjerovatnije da je cifra i veća a nastala je kao produkt sabiranja nekih dugova.

Sva je, kaže Mujagić, javna preduzeća, kao i budžet, prethodna vlast stavila u službu predizborne kampanje.

– Direkcija za uređenje zemljišta dužna je 165 miliona, JKP oko 4 miliona, seoski vodovodi 24,5 miliona. Na organu uprave su ogromna zaduženja po osnovu izgradnje lokalnih puteva. U prethodnom periodu izdato je 385 miliona dinara mjenica za sve ono za šta se u datom trenutku nisu mogla naći finansijska sredstva i pribjeglo se načinu da se budžet unaprijed zaduži.

Poručuje, sadašnja vlast učinit će sve da u što kraćem vremenskom periodu i zbog građana Sjenice i radnika javnih preduzeća uspostavi red a pred Skupštinu će, kaže, izaći i sa određenim sanacionim planom uz mjere štednje.

– Ulazimo u reprogram duga na dugoročnim osnovama. Samo je dug za električnu energiju narastao na više od 130 miliona dinara. Treća mjera je i kreditno zaduženje. Za narednu Skupštinu planiranu za desetak dana pred odbornike ćemo izaći sa zahtjevom da nam odobre  kreditno zaduženje i sve što je u ekonomskom smislu nepovoljno za budžet, poput kamata i rezervnog snabdijevanja električnom energijom što je najskuplja vrsta snabdijevanja spriječit ćemo.

Vjeruje da će se, pored svega, već s početkom naredne građevinske sezone ući u nove investicione projekte.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img