Prirodno Bogatstvo Sandžaka – Stara Novopazarska (Vakufska) banja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Općepoznata je činjenica da je najveći dio naše planete prekriven vodom, kao i da najveći udio čovjekove tjelesne mase čini voda, naglašavaju sveukupni značaj ovog jedinjenja u globalnom ekosistemu. Posebna grupa podzemnih voda, koje zahvaljujući svojim fizičkim osobinama i hemijskom sastavu povoljno deluju na ljudski organizam, kategorišu se kao prirodne termomineralne vode, tako da je potpuno očekivano što one predstavljaju i najkorišćeniji princip liječenja.

Na našim prostorima postoji duga tradicija upotrebe termomineralnih voda u zdravstvene svrhe.

Ljekovita blagodat u vidu Stare Novopazarske banje jedna je od najstarijih na Balkanu. Ove ljekovite vode koristili su još stari Rimljani, koji su prvi i otkrili njene mineralne izvore. U prilog tome govore i ostaci termalnih kupatila koji svjedoče da su u blagodatima tople i ljekovite vode uživali . Prvi hamam (tursko kupatilo) je iz XV vijeka. Sredinom XVII vijeka Turci su uredili Banju, pa je ona bila na glasu kao „izvrsna vruća banja“. Vodu ove banje stručnjaci svrstavaju u sumporovito-kisele hipoterme, čija temperatura na izvorištu dostiže i 52 °C. Voda sadrži i znatne količine sumporvodonika, tragove mangana i amonijaka.

Termomineralna voda je višestruko korisna za organizam, pogotvo za liječenje svih vrsta reumatskih tegoba, neuropsihijatrijskih oboljenja, bolesti organa za varenje, kožnih i endokrinih oboljenja, kao i oboljenja mišića i srčanih tegoba.

Kupanjem u termomineralnoj vodi dolazi do povećanja tjelesne temperature što pomaže u borbi protiv štetnih bakterija i virusa. Poboljšava se protok krvi i olakšava izbacivanje toksina, a podstiče se i prokrvljenost. Termomineralna voda pomaže normalizaciju nervnog sistema. Ginekolozi je preporučuju za liječenje ginekoloških oboljenja. Nezamjenljiva je u ublažavanju bolova u zglobovima i sportskih povreda i ubrzava oporavak od sportskih povreda. Zahvaljujući svom izuzetnom hemijskom sastavu ova voda se uspješno koristi i u liječenju kožnih bolesti, ekcema, gljivičnih oboljenja, psorijaze, zacjeljuje rane, a poslije kupanja u ovoj vodi koža postaje mekanija i zategnutija.

Današnji život, na žalost, odlikuje i stres koji nam je svakodnevno nametnut sa različitih strana, što naglašava potrebu da se ponekad opustimo, regenerišemo svoje tijelo i potpuno zaboravimo na sve probleme.

U želji da boravak u ljekovitim blagodatima bude što prijatnjiji, Stara Novopazarska banja je renovrana 2016. godine.

O Staroj banji piše i Evlija Čelebija u svom Putopisu: „Pola sahata daleko od šehera (Novog Pazara) nalazi se jedna topla mineralna banja (ilidža). Podigao ju je Hafiz Ahmed-paša.“

Banja ima veliku prednost u odnosu na klasične SPA centre, prije svega zbog toga što mineralni izvori i lekovite vode jesu osnova banje. Upravo zbog ovih izvora ljekovite vode koje se nalaze u banjama pravo su mjesto za odmor i uživanje, a istovremeno i liječenje različitih zdravstvenih problema.

Stara banja svoje ljekovite čari pruža svima, u odvojenim ženskim i muškim terminima, a pruža priliku i da porodično uživate u zakupljenim terminima

Budite naš gost i uvjerite se u riječi koje su ispisane na arapskom jeziku na kamenoj ploči iznad ulaza u hamam gdje stoji da „oni koji su prokrstarili Istok i Zapad, kopno i more, nisu vidjeli ovakve termalne banje”.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img