Medresa ispratila 508. generaciju maturanata i maturantica

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru ispraća 508. generaciju maturanata i maturantica. Prigodna večera organizirana je u restoranu Dragulj u Novom Pazaru uz prisustvo akademika Muamer Zukorlić sa, predstavnika Uprave Medrese na čelu sa sandžački muftijom hfz. Abdurahmanom ef. Kujevićem, razredni starješinama i svim prijateljima.

U obraćanju muftija Kujević selameći prisutne izrazio najtopliju dobrodošlicu. Svima je, kaže poznato zašto se na ovaj način obilježava kraj školovanja i zašto je bilo posebno od ranijih godina.

-Niti smo željeli ni voljeli da generacija završi Medresu bez posebnog događaja, a odlični zastupnici bili su razrednici msc Asmir ef. Crnivrsanin i prof. Šemsa Plojović kao inicijatori večere u prelijepom ambijentu. Sandžak je domovina muslimana i ummet je identificiran prema različitim vidovima identiteta, a jedan od najupečatljivijih je Gazi Isa-beg Medresa, kao prva ustanova i zdanje utemeljeno u Sandžaku zajedno s gradovima koji su osnovani prije šest vijekova. Medresa je fabrika lidera i u skladu sa izazovima i vremenima i dalje bude najbolja u svemu u svakom smislu. Ipak, najvažniji je intelektualni smisao jer se proizvode generacije, svjetiljke koje svijetle put narodu i u blagostanju i kušnjama i nedaćama. Poželjevsi uspješnu budućnost, želja je i da ostanu nosioci ideologije, vjersko nacionalnog pokreta koji je ponikao u okrilju Medrese, a obilježava se 17. septembra i 30 godina od obnove njenog rada, poručio je muftija Kujević.

Akademik Muamer Zukorlić ističe da iako u neuobičajenim okolnostima kada su okupljanja ograničena nađeni su snaga i umijeće da se zajedno svi okupe, a smisao radosti jeste da se ona razmjeni. Večerašnji susret je za pozdraviti pogotovo u krizi kada smo se svi poželjeli susreta uz određene mjere i pažnju. Prije čestitke istakao da ono što sa svim prethodnim generacijama tri decenije dijeli, Medresa je najbolja škola i kada je teško i kada se brani, osporava, suočava s problemima.

– Moje još dvoje djece su upisali Medresu jer je i to plod dubokog uvjerenja da tamo gdje šaljete svoje dijete vjerujete da je tamo najbolje. Sretan sam, ponosan, mnogo sam uloga promijenio a u svakoj sam se osjećao predivno. Odlazite iz Medrese a kasnije ćete vidjeti da je Medresa ono što je odredilo vašu formu, kvalitet. Medresa nema jaku konkurenciju i definirana je kao škola izuzetnosti i pitanje je ko će od vas uspjeti opravdati taj pojam izuzetnosti. Po tome ćete se razlikovati između sebe i kroz visoko obrazovanje, posao, porodice pravit ćete svoje mjesto na rang listi izuzetnosti, kaže između ostalog akademik Zukorlić.

Prikazan je i prigodan dokumentarni film o nastanku, obnovi i razvoju Medrese.

U ime predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića, prof. dr. Mustafa Fetić, član uprave Medrese, prenio je selame i čestitke cijelom kolektivu profesorima, vaspitačima, Medresantima.

Dovu na kraju službenog dijela programa proučio dr. Resad ef. Plojović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img