Home Vijesti Prezentacija programa “Moja prva plata”

Prezentacija programa “Moja prva plata”

316
0

Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Cilj je da se podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova, istakao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje i Filijale Novi Pazar, Fahrudin Đekić.

“Program se sprovodi kod poslodavaca u privatnom ili javnom sektoru, koji se prijave na Javni poziv Nacionalne službe za zapošljavanje, u skladu sa Uredbom o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ. Poziv je otvoren za sve privredne subjekte koji posluju na teritoriji Republike Srbije (preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika pravna lica ). Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbjeđena je mjesečna novčana naknada u iznosu od 20.000,00 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000,00 dinara. Za Program „Moja prva plata” opredeljene su ukupno dvije milijarde dinara iz budžeta Republike Srbije. Sredstva će biti isplaćivana direktno licima na osposobljavanju, preko Nacionalne službe za zapošljavanje”.

Direktor Đekić poziva sve poslodavce ali i sve mlade ljude koji zadovoljavaju uslove programa, jer kako kaže, ovo je jedinstvena prilika.

Ako se sve realizuje kako je najavljeno, onda je to značajan podsticaj za privrednike. Krećemo sa prvim krugom zapošljavanja, a verovatno će biti i drugi i treći. Poenta da je država stvori ambijent da svi koji žele da rade dobiju šansu. Idemo ka daljem snižavanju stope nezaposlenosti”.

Program će omogućiti da se 10.000 mladih ljudi u Srbiji sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima a osposobljavanje za rad trajat će devet mjeseci.

 

SANA