Mersid Ličina: Turističke agencije su najviše pogođene pandemijom Covida 19

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Vlasnici osam turističkih agencija tražili su brisanje iz registra, odnosno ukidanje licence za obavljanje djelatnosti. Stručnjaci smatraju da bi zbog pandemije bar još 50 malih organizatora putovanja moglo da stavi katanac na svoje agencije. To bi, kako sada stvari stoje, moglo da ugrozi i realizaciju zamjenskih putovanja, na koje građani imaju pravo zahvaljujući uredbi Vlade Srbije. Na osnovu tog propisa građani koji zbog virusa korona nisu otputovali na već plaćeno ljetovanje, dobili su mogućnost da na istu destinaciju odu sljedeće godine. O trenutnoj situaciji, te o tome koliko je smanjeno poslovanje turističkih agencija razgovarali smo sa direktorom agencije “Dream Travel” Mersadom Ličinom. On kaže da se poslovanje u doba korone smanjilo za deset puta u odnosu na prošlu i prijašnje godine.

Kada je u pitanju izbor destinacija ove godine, naši sugrađani se, uglavnom, odlučuju za Albaniju, posebno za turističko mjesto Drač. Ličina za taj izbor navodi nekoliko razloga, za relativno podnošljiv trošak dobijate odlične uvjete, od Novog Pazara do Drača treba vam oko 400 kilometara, pa je relativno i blizu, a i sama Albanija ima divna odmarališta, a gotovo da je neistražena, pa kao takva nudi i određeni vid inovacije za naše sugrađane.

Udruženje turističkih agencija u Srbiji, ističe Ličina, zatražilo je od Vlade Srbije dodatni set mjera pomoći grani privrede koja je najviše pogođena. Taj set dodatnih mjera nije bio toliko zahtjevan, ali, dodaje on, nadlježni nisu imali sluha za njih. To je i dijelom razlog što mnoge turističke agencije nisu našle rješenje za spas od bankrota.

O ovogodišnjoj ponudi Dream Travela, cijenama za određenja ljetovanja, te o brojnim zanimljivim informacijama vezanim za odmore pogledajte u večerašnjem izdanju Specijalne emisije na STV.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img