Home Rubrike Vijesti Konstituisana Skupština Republike Srbije – 9 Bošnjaka među narodnim poslanicima

Konstituisana Skupština Republike Srbije – 9 Bošnjaka među narodnim poslanicima

2290
0

Prva (konstitutivna) sjednica Narodne skupštine Republike Srbije, koju je sazvala predsjednica Narodne skupštine iz prethodnog saziva Maja Gojković, počela je danas, 3. avgusta 2020. godine, sa početkom u 10.00 časova, kojoj je pristupio 241 narodni poslanik.

Sjednicom je predsjedavala najstarija narodna poslanica Smilja Tišma, a u radu su joj, prema Poslovniku, pomagali najmlađi narodni poslanici sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar, odnosno njegov zamenik: Nikola Lazić, Dubravko Kralj, Sofija Maksimović, Nandor Kiš, Srđan Smiljanić i Branko Marinković.

Nakon potvrđivanja mandata narodnih poslanika, od strane Komisije za utvrđivanje saglasnosti uvjerenja o izboru za narodnog poslanika i Izvještaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima, koji su činili: Aleksandar Marković, Uglješa Marković i Aleksandra Čamagić, pristupilo se polaganju zakletve narodnih poslanika.

Skupština je radila po utvrđenom dnevnom redu, a na današnjem zasijedanju tretirana je samo prva tačka dnevnog reda: Potvrđivanje mandata narodnih poslanika, dok će o ostalim tačkama dnevnog reda: Izbor predsednika Narodne skupštine, Izbor potpredsednika Narodne skupštine, Imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine i Izbor članova radnih tela Narodne skupštine, raspravljati na narednoj koja će biti zakazana u dogledno vrijeme.

Podsjećamo da će Bošnjake u ovom sazivu predstavljati devet narodnih poslanika i to – četiri sa liste SPP: Akademik Muamer Zukorlić, Samir Tandir, dr. Misala Pramenković i dr. Jahja Fehratović; tri sa liste SDA: Enis Iamović, Mirsad Hodžić i Selma Kučević; dva iz stranke SDP sa liste SNS-a: Muamer Bačevac i Samira Ćosović.

Pored Bošnjaka, iz Sandžaka među narodnim poslanicima iz Sandžaka su i: Stefan Srbljanović, Krsto Janjušević i Milanka Jevtović Vukojičić iz Priboja, Nikola Jolović iz Novog Pazara – sa liste SNS-a, kao i Dijana Radović sa liste SPS-JS.

Ono što je posebno izazvalo pažnju javnosti jeste da po prvi put u skupštinskoj klupi sjedi narodna poslanica sa hidžabom dr. Misala Pramenković.

Pogledajte kompletno prvo zasijedanje Skupštine na sledećim linkovima:

Previous articlePodjela kurbanskog mesa u džematima beogradsko-novosadskog muftijstva
Next articleMahmutović se vratio na posao, konkurs za specijalizacije poništen