Home Rubrike Vijesti Konstituisana Skupština Republike Srbije – 9 Bošnjaka među narodnim poslanicima

Konstituisana Skupština Republike Srbije – 9 Bošnjaka među narodnim poslanicima

2501

Prva (konstitutivna) sjednica Narodne skupštine Republike Srbije, koju je sazvala predsjednica Narodne skupštine iz prethodnog saziva Maja Gojković, počela je danas, 3. avgusta 2020. godine, sa početkom u 10.00 časova, kojoj je pristupio 241 narodni poslanik.

Sjednicom je predsjedavala najstarija narodna poslanica Smilja Tišma, a u radu su joj, prema Poslovniku, pomagali najmlađi narodni poslanici sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar, odnosno njegov zamenik: Nikola Lazić, Dubravko Kralj, Sofija Maksimović, Nandor Kiš, Srđan Smiljanić i Branko Marinković.

Nakon potvrđivanja mandata narodnih poslanika, od strane Komisije za utvrđivanje saglasnosti uvjerenja o izboru za narodnog poslanika i Izvještaja Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima, koji su činili: Aleksandar Marković, Uglješa Marković i Aleksandra Čamagić, pristupilo se polaganju zakletve narodnih poslanika.

Skupština je radila po utvrđenom dnevnom redu, a na današnjem zasijedanju tretirana je samo prva tačka dnevnog reda: Potvrđivanje mandata narodnih poslanika, dok će o ostalim tačkama dnevnog reda: Izbor predsednika Narodne skupštine, Izbor potpredsednika Narodne skupštine, Imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine i Izbor članova radnih tela Narodne skupštine, raspravljati na narednoj koja će biti zakazana u dogledno vrijeme.

Podsjećamo da će Bošnjake u ovom sazivu predstavljati devet narodnih poslanika i to – četiri sa liste SPP: Akademik Muamer Zukorlić, Samir Tandir, dr. Misala Pramenković i dr. Jahja Fehratović; tri sa liste SDA: Enis Iamović, Mirsad Hodžić i Selma Kučević; dva iz stranke SDP sa liste SNS-a: Muamer Bačevac i Samira Ćosović.

Pored Bošnjaka, iz Sandžaka među narodnim poslanicima iz Sandžaka su i: Stefan Srbljanović, Krsto Janjušević i Milanka Jevtović Vukojičić iz Priboja, Nikola Jolović iz Novog Pazara – sa liste SNS-a, kao i Dijana Radović sa liste SPS-JS.

Ono što je posebno izazvalo pažnju javnosti jeste da po prvi put u skupštinskoj klupi sjedi narodna poslanica sa hidžabom dr. Misala Pramenković.

Pogledajte kompletno prvo zasijedanje Skupštine na sledećim linkovima:

Previous articlePodjela kurbanskog mesa u džematima beogradsko-novosadskog muftijstva
Next articleMahmutović se vratio na posao, konkurs za specijalizacije poništen