Home Rubrike Vijesti Predsjednik Mešihata dočekao tim ljekara iz BiH

Predsjednik Mešihata dočekao tim ljekara iz BiH

626

Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine stigli su u Novi Pazar kako bi pružili svoju pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa. Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić dočekao ih je uz riječi zahvale. Poručio da je ponosan što je apel Islamske zajednice urudio plodom, ističući da su ljekari naši heroji.

“Želim da se najtoplije zahvalim svim ljekarima, da im poželim dobrodošlicu i uputim dovu Allahu da budu zaštićeni. Oni su pravi heroji, oni su pravi borci. Oni su naš ponos. Islamska zajednica se ponosi sa onim što je učinila. Kao što je javnosti poznato da je u startu Rijaset IZ-e BiH izdvojio sva sredstva koja su neophodna za ovu ljekarsku ekipu i mi ćemo im biti na raspolaganju svim svojim resursima. Oni su borci u pravom smislu”, kazao je muftija dr. Dudić.

Šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu Dr Rusmir Baljić kazao da će zdravstveni radnici iz BiH u Novom Pazaru ostati koliko god to bude potrebno. Istakao da, iako ni u Bosni nije dobro stanje, nije falilo dobrovoljaca za dolazak u Novi Pazar.

“Žao nam je što nismo imali prilike još ranije da dođemo kad su bila neka teža vremena, ali evo, nikada nije kasno, idalje je stanje u Novom Pazaru i okolini jako ozbiljno. Ovi ljekari i tehničari koji su došli, znajte, dat će svoj maksimum kako bi se situacija što prije stabilizovala”, kazao je Dr Baljić.

Direktor Hitne pomoći Kantona Sarajevo Dr Adem Zalihić posebno podvukao da je dolazak ljekara iz BiH, prije svega, moralni čin podrške i pomoći bratskom narodu iz Sandžaka.

“Kad smo čuli vapaje naroda u Sandžaku, ali i brojnih kolega, došli smo da ovim dragim ljudima pomognemo. Iskreno nam je žao što se sve ovo dešava Sandžaku, a potrudićemo se da damo svoj maksimum kako bi se ova kriza što prije prebrodila”, poručio je Dr Adem Zalihić.

Podsjećamo da je za poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo 10 osoba inficiranih korona virusom, pet iz tog grada, tri iz Sjenice i dvije iz Tutina. Trenutno na liječenju se nalazi 290 oboljelih od kovida, od kojih je na mehaničkoj ventilaciji (respiratoru) osmoro.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

Previous articleLjekari iz Sarajeva stigli u Novi Pazar
Next articleTutinci se sjećaju genocida u Srebrenici