Akademik Zukorlić gost emisije “Upitnik” na RTS-u

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Republička izborna komisija proglasila je 12 stranaka i koalicija koje će učestvovati na parlamentarnima izborima, tim povodom gosti emisije „Upitnik“ bili su: predsjednik Stranke pravde i pomirenja, akademik Muamer Zukorlić, predsjednik Srpkog patriotskog saveza, Aleksandar Šapić i predsjednik Zdrave Srbije, Milan Stamatović.

Odgovarajući na pitanje šta je ključni posao koji bi trebalo uraditi u Srbiji i koja je to ključna promjena ukoliko bude u poziciji da pravi vlast, akademik Muamer Zukolić naglasio da je važno prepoznati strateške ciljeve ili ono što treba staviti u poziciju strateškog.

„Mi smatramo da ova zemlja nema šansu da krene naprijed ukoliko, prije svega kategoriju znanja i put do znanja i obrazovanja ne stavi na stratešku poziciju. Pored toga imamo u privrednom smislu staviti realnu privredu na strateško mjesto a to je poljoprivreda i realna proizvodnja, sa ove tri stvari mi pravimo temelj nakome možemo graditi drugačiju prosperitetnu zemlju. Pored ovog potrebno je u suštinskom društveno-porodičnom i socijalnom smislu, također pitanje porodice staviti na strateško mjesto, u okviru porodice majku, ženu, zaštititi i osloboditi od ovog licemjernog odnosa takozvane rodne ravnopravnosti gdje je to sve postalo jenda hipokrizija i to su neki osnovni principi.“

Istakao da bi se pitanje spornih doktorata ali i svi ostali problemi koji se tiču obrazovanja riješili upravo postavljanjem obrazvanja na poziciju strateške kategorije.

„Mi imamo određene srodnosti u programima ali neću se složiti u potpunosti sa njima, neću se složiti da su prosto svi programi identični, ne nisu, u onom floskularnom dijelu, naslovima, podnaslovima, parolama, jesu i to vrlo često ali kada malo dublje uđete vi ćete vidjeti da li jedna stranka daje suštini tog programa značaj ili ne. Svugdje je obrazovanje bitno, ne postoji program koji ne preferira obrazovanje. Ja sam sa pozicijom koju sam imao, sa dva narodna poslanika uradio maksimum, uskoro ćemo imati štampani materijal, ja sam imao 113 govora u Narodnoj skupštini, između ostalog vidjećete iz tih govora šta je urađeno, a da bi se moglo vidjeti šta je urađeno morali biste uzeti još jedan princip koga proklamujem u ovoj kampanji a to je vratiti Parlamentu mjesto koje mu ustavno pripada, da bi taj odbor mogao ostvariti te rezultate.“

Naglasio da su odnosi Srbije i Crne Gore veoma važni i da je jako važno sačuvati hladnu glavu bez obzira na trenutne poteze koji nisu prijatni.

„Ja se nadam da je to kratkotrajnog karaktera, ne znam šta je objašnjenje i da li uopće postoji objašnjenje ali bih ja sa pozicije vrha države i same diplomatije uložio posljednje atome nage i pokušao taj problem koji je sada očito posljedičan, pitanje prometa između dvije zemlje je posljedica drugog problema koji se valja nekoliko mjeseci u Crnoj Gori a koji se tiče crkve i imovine, zakona o vjerskoj slobodi dakle, pokušao bih i učionio bih sve da se spuste tenzije na relaciji vrha dvije države, odnosno njihove diplomatije i tražio rješenje dogovora.”

Na pitanje šta je za Srbiju važnije, ulazak u EU ili Kosovo akademik Muamer Zukorlić istakao da je cjelokupna njegova polika bazirana na formuli i-i a ne ili-ili.

„Ja mislim da smo mi jako puno izgubili i kao zemlja i kao region širi zato što smo kroz više decenija uglavnom imali politike ili-ili i mislim da vrijeme tih politika treba da se završi. Treba tražiti rješenje i-i, ja mislim da je ono moguće, naravno, postoje gorke stvari koje se moraju progutati, prije svega je problem što se 30 godina vezano za Kosovo, previše emocije ubrizgalo, to je sada glavni problem.“

Akademik Muamer Zukorlić zaključio da je Stranka pravde i pomirenja koju predvodi, vrijednosna stranka.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img