Pčelarstvom se bavi oko 30.000 domaćina

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Procenjuje se da se u Srbiji pčelarstvom bavi oko 30.000 domaćinstava, ali zvanično je registrovano 15.000 pčelara. U stacionarnim i selećim pčelinjacima širom zemlje ima između 850.000 i milion košnica. Proizvodnja meda u Srbiji varira od 6.000. do 9.500 tona godišnje, od čega sortne vrste meda – bagremov i suncokretov čine po trećinu, a još jednu trećinu sve druge vrste. Tim povodom obišli smo predsjednika Udruženja pčelara Brodarevo gospodina Nedžada Kukuljca koji nas je domaćinski dočekao na svom porodičnom imanju i sa nama podijelio priču o uspješnom pčelarstvu. Udruženje pčelara Brodarevo mlad je kolektiv ljudi koji su se sastali samo iz jednog cilja – ljubav prema pčelarstvu.

Od pčelarstva se može fino zaraditi, ali je ono u biti hobi. Pored ovog posla morate imati još jedan posao kako ne biste došli u egzistencijalni rizik, kaže Nedžad.

Brodarevki kraj ima specifičnu klimu, dodaje naš sagovornik. Priroda je izuzetno dobra i očuvana, pa je i med jako kvalitetan.

Statistika kaže da je u Srbiji 2018. godine proizvedeno oko 9.000 tona meda, izvezeno 2.774 tone u vrijednosti 12,4 miliona dolara. Uvezene su 43 tone meda, za šta je potrošeno 266.000 evra. Cijena meda u EU varira iz godine u godinu i kreće se od pet do sedam eura za kilogram bagremovog meda i 4 do 4,5 evra za kg livadskog. Naš med, posebno bagremov, kupuju Njemci, Norvežani i Italijani, a sve veće interesovanje pokazuju Indija, Kina i Japan.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img