Održana konferencija za medije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U povodu aktuelnih dešavanja, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe i šef Kriznog štaba Mešihata Islamske zajednice dr. Rešad ef. Plojović, 16.04.2020. godine, održao je konferenciju za medije.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji oštro osuđuje ponašanje policije i tužilaštva u Novom Pazaru prema službenicima Islamske zajednice.

I nakon što su upozoreni, čelnici Policijske uprave Novi Pazar nastavljaju sa pozivanjem službenika Islamske zajednice na informativne razgovore u vezi sa akcijom raščišćavanja harema Arap džamije od 08.04.2020. godine.

Toga dana uposlenici Islamske zajednice, pretežno vjerski službenici, po nalogu Mešihata, u jutarnjim časovima sudjelovali su u akciji uklanjanja građevinskih ostataka u dvorištu Arap džamije sa ciljem uređenja vakufskog prostora za doček nastupajućeg Ramazana i predstojećeg otvaranja obnovljene džamije.

Tokom akcije svi učesnici su se pridržavali propisanih pravila vanrednog stanja, sa posebnom pažnjom na međusobnu distancu i nošenje zaštitne opreme.

Tokom dva sastanka u Policijskoj upravi Novi Pazar, uključujući i sastanak sa aktuelnim načelnikom policije, pokušali smo objasniti da ne postoji ni elementarna sumnja kršenja bilo kog zakonskog propisa. Međutim, i pored toga Policijska uprava nastavlja sa pozivanjem službenika Islamske zajednice, čime pokazuje da iza ovakvog ponašanja postoje neke druge namjere.

Ovakav odnos nas podsjeća na vrijeme agresije na Islamsku zajednicu kada su policijski organi bili u službi rušenja poretka Islamske zajednice i otimanja džamija i vakufske imovine.

Da policija ni tog jutra nije bila dobronamjerna pokazuje i izjava R. Dugopoljca koji za medije kaže da ga je policija obavijestila o akciji kod Arap džamije. Zašto bi policija obavještavala ona lica koja su ranije izricala prijetnje i najavljivala konflikt, osim ako i sama (policija) ne želi konflikt.

Ovakav odnos policije i tužilaštva doživljavamo diskriminatorskim jer smo svjedoci da ovih dana državni organi u sporu sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko vjerskih okupljanja tokom Uskrsa imaju sasvim drugačiji odnos, gdje predsjednik Republike kaže „da mu ne pada na pamet da hapsi vladike i sveštenstvo“ već da će „kleknuti pred Patrijarhom i moliti ga“.

Dok se pred jednom vjerskom zajednicom kleči i moli, nad drugom se koristi sila policije i tužilaštva. Toliko o ustavnom principu ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica.

Osim toga, očevici smo da se na prostoru Sandžaka, a posebno u Novom Pazaru, kriminalne strukture afirmišu svim raspoloživim sredstvima od strane određenih političkih faktora u čemu neskriveno učestvuju i strukture policije, tužilaštva i pravosuđa.

Nažalost, tokom proteklog stoljeća kratki su bili periodi pozitivnog ambijenta za Islamsku zajednicu i njene pripadnike u ovoj zemlji.

No uprkos svemu, snaga vjere, dobročinstva i strpljivosti, ali i spremnosti da branimo lično i institucionalno dostojanstvo i čast, kao i zakonom zagarantovana prava, bili su i ostali prepreka za sve one kojima islam i muslimani smetaju i koji bi da im reduciraju njihova prava i slobode i nameću predstavnike i vođe po mjeri svojih ukusa i interesa.

Još jednom pozivamo policiju i tužilaštvo da prestanu sa ovakvim ponašanjem kako bi izbjegli odgovornost za dalju eskalaciju ovoga problema.

Informativna služba Mešihata

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img