U Srbiji još 238 zaraženih od Covid-19, ukupno 3.105

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Srbiji je u posljednjih 24 sata registrovano novih 238 slučajeva u kojima je potvrđen virus korona, ukupno 3.105, dok je još pet osoba preminulo, što je ukupno 71 smrtni slučaj zbog Kovida 19, saopštila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Odgovarajući na pitanja o tome da li je i zašto nije savjetovano predsjedniku Vučiću da se testira na korona virus, nakon što je njegov stariji sin Danilo zaražen virusom, doktorka Kisić je rekla da su protokoli isti za sve.

Ukoliko se uspostavi da nije postojao epidemiološki rizik, te da je osoba mlađa od 65 godina, ne treba da ide u samoizolaciju – istakla je Kisić Tepavčević i dodala da brojke o pozitivnosti od 12 odsto pokazuje da znaju šta rade i da je epidemija pod kontrolom.

Ona je kazala da zbog zaštite podataka ne govore ko je testiran kao pojedinac, te da je to nešto što odlučuje lekar i poštuje se za svakog.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da se u roku od nekoliko dana, pa čak i sati dolazi do rapidnih promena – kazala je ona.

Doktor Kon je rekao da smo u maksimumu epidemije.

Tu su dvije mogućnosti: ili da nam epidemija uđe u neku osjetljivu populaciju, ili da se zabrane kontakti. Mi dobro znamo i za praznike i za periode kada su ti kontakti češći. To je najosetljiviji period, sad se lomi da li ćemo uspjeti da potisnemo virus do toga da se više ne podigne. Onog momenta kada nema puno zaraženih, on ne može ponovo da se podigne – rekao je Kon, koji je takođe dodao da nemamo skon već zaravljenje.

Ne znam koliko dana nam predstoji prije ukidanja vanrednog stanja, rekao je doktor Kon.

Svakako će doći do popuštanja, kako će ići. Oni koji u sve vrijeme trpeli izolaciju, mislim da neka popuštanja prvo treba prema njima preduzeti. Ali, moramo racionalno preduzeti da se sačuvaju, da racionalno popuštamo i neke mjere da ukidamo. Poslednja mjera po meni: otvaranje škola – rekao je Kon.

Inače, ovo je 35 dan od pojave korona virusa u Srbiji. U sklopu borbe protiv ove bolesti, u našoj zemlji uveden je niz restriktivnih mjera kako bi se spriječilo, ili bar otežalo, širenje zaraze. Sve mjere su pooštrene, pa je sada na snazi policijski čas koji traje od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 sati ujutru.

SANA / Tanjug

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img