Home Vijesti Akademik Zukorlić – Situacija sa korona virusom pokazala da je Novom Pazaru...

Akademik Zukorlić – Situacija sa korona virusom pokazala da je Novom Pazaru neophodan klinički centar

270
0

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Posle ručka” na Happy televiziji na temu vanrednog stanja i trenutne situacije sa korona virusom. Akademik Zukorlić još jednom ukazao na problem stigmatizacije Novog Pazara i njegovih građana koji su kako navodi, kroz dvodenvnu hajku, prikazivani kao najnedisciplinovaniji u zemlji.

– Imali smo izvještaje da Novopazarci krše norme, izlaze masovno u vrijeme policijskog časa, što nije bilo tačno. Dešavali su se iznimni slučajevi koji svakako treba procesuirati. U Novom Pazaru se dešavalo sve ono što se dešavalo u svim većim čaršijama, ali ja vam govorim da se samo Novi Pazar izdvajao kao meta kroz medijske natpise.

Komentarišući snimak od 20. marta “Novi Pazar u vrijeme vanrednog stanja” na kojem se vide ulice pune građana, akademik Zukorlić poručio da snimak treba uporediti sa situacijom u istom vremenu u Beogradu, Subotici, Novom Sadu.

– Svako izdvajanje je stigma. Mi nismo uporedno vidjeli kako je isto vrijeme u drugim mjestima. Nisam za to da se neko izdvoji i kaže “E ONI POSEBNO NE POŠTUJU”, zato što to nije tačno. Ovo je bilo dizanje sistema. Po prvi puta se desilo da se sa ovim suočavamo i trebalo je da uđe u svijest građanima.

Akademik Zukorlić govorio i o zahtjevima koje je ranije iznio a tiču se uslova za muslimane koji su smješteni u privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu (odvojenost muškaraca i žena, halal ishrana i mjesto za namaz), kao i zahtjevu da se u Novom Pazaru hitno formira Covid centar u kojem će biti smješteni pacijenti iz Sandžaka.

– Moja je ideja prevashodno bila opremanje prostora u Novom Pazaru, to je bila opcija A. Zato smo mi kazali i meni je drago da su državni organi to odmah prepoznali i da su taj naš zahtjev usvojili i krenulo je opremanje Medicinske škole za te svrhe. Ovim smo postigli dvostruki efekat, prvo ćemo da rasteretimo Sajam a drugo lakše ćemo ostvariti potrebe muslimana.

Akademik Zukorlić kazao da je u situaciji sa korona virusom došlo da izražaja ono na šta je ranije ukazivao, a to je neravnomjerna geografska raspoređenost kliničkih centara.

– Na jednoj četvrtini zemlje imamo četiri klinička centra. Mi imamo cijelu zapadnu Srbiju, cijelu južnu Srbiju bez kliničkog centra. Zato je insistiram, i ovo je sad prilika da se možda i sa ovim privremenim bolnicama i dodatnim ulaganjima u Novi Pazar  udare temelji kliničkog centra, koji će onda da pokrije sav taj prostor. Ja govorim o kliničkom centru kao pravu građana, kao realnoj potrebi zbog geografske udaljenosti i značajnog broja stanovnika.

Na pitanje da li će hrišćansko stanovništvo u Novom Pazaru kada ode u bolnicu imati pravo da traži hranu po svom periodu velikog posta ili po periodu prosvale Vaskrsa, akademik Zukorlić kazao da hrišćani imaju pravo na to, te da on teži tome da pravo bude jednako za sve bez obzira na vjersku pripadnost.

– Moj pogled je takav da pravo podrazumijeva pravo za sve. I to je ono za šta ću se ja boriti, i za muslimane i za pravoslavce.

Donaciju 13 respiratora, akademik Zukorlić vidi kao znak da državama ima kapaciteta za jedan ovakav projekat.

 

Pogledajte snimak cijele emisije:

Izvor: SANA