Home Rubrike Vijesti OŠ Svetozar Marković u Brodarevu pomaže učenicima koji nemaju neophodnu opremu za...

OŠ Svetozar Marković u Brodarevu pomaže učenicima koji nemaju neophodnu opremu za nastavu na daljinu

366

OŠ Svetozar Marković u Brodarevu prva je škola koja je u Prijepolju uvela nastavu na bosanskom jeziku. Kao takva prati sve ono što propisuju uredbe Vlade Srbije kada je nastava u pitanju. Međutim, mnogi učenici koji žive u ruralnim dijelovima opštine Prijepolje nisu u mogućnosti pratiti nastavu na daljinu, jer nemaju uvjete za to. Zato je direktor Amel Kurbegović iskoristio resurse škole, ali i dobru volju pojedinih donatora pa se nekim porodicama koje imaju po 3 ili 4 učenika u porodici obezbijedio računar sa internetom, nekima tablet računar, a nekima android telefoni.

“Ispitivanjem od strane odjeljenskih starješina i stručnih službi došli smo do informacije da neki učenici nemaju opremu i došli smo na ideju da, onoliko koliko možemo, tu opremu doniramo učenicima. Prva donacija je bila početkom prošle nedjelje. U toj porodici su tri učenika, dva učenika su dio naše škole, a jedan je učenik Medrese. Oni će sada pratiti nastavu preko kompjutera i interneta koji im je ustupila škola. Planirali smo otići i u Iveziće kod jedne porodice Kajević, međutim vremenski uvjeti su nas malo poremetili, ali ovih dana i toj porodici ćemo pomoći da njihovi učenici ne trpe zato što nisu u mogućnosti. Još jednom bih apelovao ovim putem na sve koji imaju opremu a žele da doniraju, bilo da su to desktop, laptop, tablet računari ili android mobilni telefoni koji su ispravni i ako im nisu potrebni da na neki način dopremimo učenicima škole. Sve ćemo objelodanjiti ko su učenici i porodice koji su dobili tu opremu na korišćenje i da im služi namjeni. Već postoji veliko interesovanje dijaspore i hvala svima na tome”, kazao je direktor Kurbegović.

Direktor Kurbegović je izrazio posebnu zahvalnost što učenici mogu pratiti nastavu na daljinu na bosanskom jeziku, a za koju su se pobrinuli Matica bošnjačka i Sandžak televizija.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

Previous articleAkademik Zukorlić 6. besjeda – ZULUM SE KIDA KAD JE NAJDEBLJI
Next articleMuftija Dudić uputio pismo predsjedniku Vučiću