Pogledajte kako izgleda Novi Pazar za vrijeme višednevne zabrane kretanja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Policijski čas u Srbiji otpočeo je u subotu u 13 časova i trajat će po ponedjeljka do 05 časova ujutru. Ekipa Sandžak televizije donosi izvještaj iz centra grada Novog Pazara, novog žarišta korona virusa u Srbiji.  Dugo se odolijevalo prvim slučajevima, a onda je krenulo baš onako kako niko od nas nije želio.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović na konferenciji za novinare rekao je da se ubrzano radi na tome da se pripremi bolnica u Novom Pazaru samo za zaražene koronavirusom. Ekipa ljekara i medicinskih radnika iz Beograda krenula je odmah prema našem gradu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac potvrdio je da je u Novom Pazaru registrovana još jedna osoba koja je pozitivna na koronavirus, tako da se broj osoba popeo na 13, ali da ne očekuje da to bude konačan broj oboljelih. Kako nezvanično saznajemo danas bi trebali da pristignu rezultati za još nekoliko osoba koje su bile u kontaktu sa oboljelim od korona virusa.

Ono što predstavlja zabrinjavajuću činjenicu jeste to da najmlađi zaraženi pacijent u Srbiji ima samo osam godina i da upravo dolazi iz Novog Pazara. Svi pozitivni na virus, nažalost, bili su u kontaktu sa osobom kod koje je prvo utvrđeno prisustvo korona virusa, a koja je nedavno boravila u Sloveniji.

Kabinet predsjednika Srbije Aleksandara Vučića potvrdio je informaciju da će Vučić u ponedeljak posjetiti Novi Pazar.  Vučić će, prema Tanjugovim informacijama, u Novom Pazaru obići Opštu bolnicu, kojoj će uručiti 10 kliničkih, statičnih respiratora i tri mobilna respiratora. Predsjednik je odlučio da posjeti Novi Pazar nakon što je obaviješten da je situacija u tom gradu “alarmantna”.

Pripadnici Vojske Srbije upućeni su na pružanje pojačane podrške u borbi protiv koronavirusa u Novom Pazaru, gdje su započeli dezinfekciju ulica, trgova i drugih javnih površina u vrijeme kada je na snazi zabrana kretanja na javnim mjestima. Prioritetno se dezinfikuju površine u blizini izvora zaraze u naselju Lug, ali i površine u blizinu doma zdravlja, opšte bolnice i ambulante medicine rada.

U Novom Pazaru se, pored testiranja na korona virus vrši i posebno testiranje medija. Diskriminacija i nejednak tretman uzeli su maha, pa su novinari novopazarskih medija, ali i dopisnici, iz revolta uputili dopis službi za informisanje grada Novog Pazara da im više ne šalju informacije o stanju u ovom gradu. Razlog za to jeste što se lokalnoj televiziji bliskoj vlasti prvo daju podaci, koja ona plasira javnosti, a kasnije iste te podatke služba za informisanje šalje i ostalim medijima.

Predstavnici MUP-a konstantno krstare ulicama Novog Pazara. U prethodnih 24 sata nije zatečeno niti jedno lice starije od 65 godina u prekršaju izolacije, dok je zabilježeno 9 slučajeva koji su se kretali u zabranjenom periodu od 17 do 5 časova. Njih 5 je upozoreno, a ostalih 4 dobiće prekršajne prijave. Jedno lice je uhvaćeno i kako krši mjeru samoizolacije, pa je protiv njega podnijeta krivična prijava i donijeta mjera kućnog pritvora.

Poštovani gledatelji, niko od nas ne želi da sa svojom porodicom prolazi kroz cijeli užas koji uzrokuje virus korona. Zato, apel svima da ostanu svojim kućama, da čuvamo sebe, ali i druge od sebe. Zaštitne maske, rukavice i vođenje računa o higijeni neka budu česta pojava od danas. Novi Pazar prošao je i kroz teže trenutke, pa će proći i ovo. U ovim danima pokažimo i humanost. Mnogo je porodica koje imaju i materijalnih tegoba, pa se pridružimo akciji CHR Hajrata, donirajmo paket. Možda to i sačuva naše porodice i nas ovog iskušenja.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO – Rejhan Zećović

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img