Još 54 osobe pozitivne na virus korona u Srbiji, ukupno 303

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Republici Srbiji su do 15 časova 24. marta 2020. godine registrovana ukupno 303 potvrđena slučaja COVID 19. Testirani su uzorci 94 osobe od kojih je 54 pozitivno i 40 negativno na novi korona virus. Od 54 potvrđena slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 27 je hospitalizovano, dok se njih 27 nalazi u kućnim uslovima. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodaje da je 15 osoba za sada izliječeno.

“To podrazumjeva da ćemo testirati više ljudi, a izdat je nalog svim Domovima zdravlja da će morati da imaju još jedan objekat u kom će biti jedan aparat za laboratoriju gde će dolaziti svi pacijenti za koje se odredi da treba da budu testirani”,  objasnio je Lončar i istakao da je to strategija za koju su se opredjelili nakon razgovora sa kineksim stručnjacima.

Epidemiolog Predrag Kon ističe da nisu razgovarali sa kineskim stručnjacima o uticaju snijega na koronavirus. Svi virusi opstaju na niskim temperaturama, kaže Kon pa dodaje da se koronavirus verovatno duže zadržava nego na toplom vremenu.

“Svi virusi opstaju na niskim teperaturama, suprotno od našeg ubeđenja da kad padne sneg da virusi ne deluju, to nema veze sa istinom. Verovatno se zadržava duže na snegu, nego u toplom vremenu, virus se nalazi u sekretima čoveka i ukoliko čovek zagadi samu površinu snežnu, sigurno da će tu ostati duže. Kako će se ponašati sa snegom, nisam o tome razmišljao, al ne vidim da je to opasno, ako se posle toga peru ruke”, naglasio je Kon.

Mjere samoizolacije su osnova, poručuje zamjenica direktora Instituta “Batut”, Darija Kisić Tepavčević. Strategija povjećanog broja testiranja će omogućiti bolju kontolu širenja infekije, nećemo čekati pasivno, nego ćemo tragati i u onim grupama u kojima nema simptoma.

“Najavili smo povećan broj testiranja što će omogućiti bolju kontrolu širenja infekcije, nećemo biti pasivni, tragaćemo i u onim grupama koje ne pokazuju simptome. Međutim, bez obzira na povećano testiranje, samoizolacija nema svoju zamjenu, ona je ključna. Nema veze da se svako jutro testiramo, a posle da se krećemo i na kraju dana sve se promjeni. Posebno će se akcenat staviti na testiranje zdravstvenih radnika i porodica onih koji imaju infekciju. Tragamo za virusom, ne smemo dozvolimo da od onog ko ima infekciju, pređe na neku drugu, slabu osobu. Moramo da zaustavimo lanac prenošenja infekcije”, rekla je dr. Darija Kisić Tepavčević.

Vlada Srbije usvojila je danas najnovije odluke u vezi sa sprečavanje širenja virusa COVID 19, a među njima je i odluka koja se tiče korisnika socijalne pomoći, dodataka za pomoć i njegu drugih lica, dječjih dodataka kao i građana sa pravom na sve naknade u vezi sa posebnom njegom djeteta.

SANA – Z.B.

Info – Tanjug.rs

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img