Home Vijesti Akademik Zukorlić o borbi protiv korona virusa: Na ovom zadatku treba da...

Akademik Zukorlić o borbi protiv korona virusa: Na ovom zadatku treba da budemo jedna strana

620
0

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić ocijenio je sastanak predstavnika političkih partija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kao koristan i nužan. Istakao da je tretirano cjelokupno stanje u vezi sa korona virusom ali i sa izbornim procesom koji je trenutno zaustavljen. 

– Mi smo predali listu i na republičkom i na lokalnom nivou. Neki nisu uspjeli to učiniti za ovo vrijeme, ali nikome neće ništa propasti. Ne postoji nikakav problem u tom pogledu da će neko biti oštećen. Neki su smatrali da treba sada odrediti datum kada će se odvijati, ali smatram, kao i većina, da je nezahvalno to sada raditi, jer ne znamo kako će se situacija odvijati. Ovdje mislim da su izbori najmanji problem. Sada bi sve trebalo biti drugorazredno u odnosu na stanje u kojem se nalazimo. Sada je ovo prvorazredni zadatak i treba da svi da učinimo sve da budemo jedna strana i u partijskom i etničkom i svakom drugom smislu da eliminišemo sve razlike. Dakle, biti jedna strana, to je bio moj fokus, eliminirati i one realne naše razlike u mišljenjima, a pogotovo ove spomenute, kao i moguće zloupotrebe i da se neki sitni politički poen ostvari, nažalost, iako će toga vjerovatno i biti.

Akademik Zukorlić kazao da je na sastanku pokrenuo pitanje nastave na manjinskim jezicima. Iznio prijedlog Matice bošnjačke koja od nadležnih organa traži da ovlasti Sandžak televiziju za emitovanje nastave na bosanskom jeziku.

– Mi u Srbiji imamo preko 30% pripadnika manjinskih zajednica, imamo više od 20 nacionalnih manjina, većina od njih ima neku vrstu nastave na svojim jezicima. E sada je pitanje kako će to biti riješeno. Tu postoje dvije varijante, prva je kada bi RTS mogao sve to, a mislim da ne može, jer bi bilo zakrčenje, s’ obzirom da mora postojati više traka. Prekjučer je Matica bošnjačka uputila pismo predsjedniku republike gdje delegira Sandžak televiziju koja ima i prostorne i druge kapacitete uz neku manji asistenciju i podršku, da, recimo, za prostor Sandžaka gdje posebno gravitira bošnjačko stanovništo i gdje je bila nastava na bosanskom jeziku, te da se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete na toj televiziji to i realizuje. Tako da sam tu dobio obećanje da će država preko spomenutog ministarstva staviti na raspolaganje sve svoje resurse, dati podršku, jer neke segmente treba dalje opremiti. Sve je to na fonu ovoga da u trenutnoj situaciji ne ostavimo nikoga da se osjeti drugorazrednim. To je bitno, biti jedna strana na ovome zadatku.

Akademik Zukorlić dodao i da je potencirao važnost akcenta na mentalno-psihološku stranu cijele priče.

– Veoma je teško ostati mentalno jak, ali moguće. Čak sam tražio i od predsjednika i prisutnih da se na ovome poradi, na način da se malo više još otvore mediji prema licima koja imaju duhovni autoritet, bilo da su iz crkava i vjerskih zajednica ili općenito lica koja imaju svoj diskurs koji duhovno može da pomogne ljudima. Koliko god je važno voditi hemijsko-biološku borbu, jako je važno voditi i duhovnu stranu borbe.