Home Vijesti Otvorene telefonske linije za pružanje psihološke podrške građanima

Otvorene telefonske linije za pružanje psihološke podrške građanima

206
0

U Srbiji je do danas registrovano još osam novih slučajeva korona virusa, tako da je ukupno zaraženo 65 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od posljednjeg izvještaja sinoć u 20 sati do 8 časova jutros, testirani su uzorci 19 osoba, od kojih je 8 pozitivnih i 11 negativnih na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je pet osoba zadržano na bolničkom liječenju, bez komplikacija, stabilnog općteg stanja.

Do 8 časova danas, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 335 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Podršku starijima, ali i svim ostalim građanima, pružaju i stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja. Ministarstvo zdravlja je otvorilo tri nove telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške građanima.
Dve su u “Institutu za mentalno zdravlje”, a jedna je u klinici “Laza Lazarević”.

“Mislim da je u ovom trenutku najbitnije da im objasnimo koliko nam oni zaista trebaju, koliko ih mi zaista volimo i koliko je sada važno da nam sada prepuste neke stvari koje su do sada oni radili za nas, a to je prvenstveno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama, odlazak po lijekove, smanjenje komunikacije sa izabranim ljekarom koga sada treba telefonski kontaktirati”, kazala je Stašević Karličićeva.

“Ovo nije ni prva ni poslednja epidemija sa kojom se čovečanstvo suočava. Mi sada samo treba da pratimo preporuke stručnjaka, da ograničimo uzimanje informacija sa nerelevantnih izvora, a to su prvenstveno društvene mreže, voditi zdrave stilove života, ostati kod kuće ako imate simptome respiratorne infekcije”, naglasila je Stašević Karličićeva.

Ukoliko ste zabrinuti, uplašeni ili ste pod stresom možete pozvati 0800/309309. To je broj u klinici “Laza Lazarević” koji radi non-stop. Operateri su psihijatri, psiholozi, zdravstveni saradnici, više medicinske sestre. Linija je počela da radi juče, a telefoni neprekidno zvone.

SANA / Izvor – RTS