Autobus sa putnicima iz Sandžaka zarobljen na granici Austrije i Mađarske, kolona duga 20 km

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Zbog epidemije korona virusa Mađarska je sinoć zatvorila granice za sve strane državljane, na austrijskoj strani granice formirala se kolona vozila dugačka 20 kilometara.

To posebno pogađa državljane Srbije, Rumunije i Bugarske koji rade u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj, a koji žele da se vrate kućama.

Kako agencija SANA saznaje, među zarobljenim duže od 14 sati je i autobus prijevoznika “Delontrans” iz Novog Pazara. Kako nam je rečeno u agenciji ovog prijevoznika oni čine sve kako bi što prije nastavili ovo putovanje, da se nalaze oko 500 metara od granice, te da su kontaktirali ministarstvo i ambasade. Također poručuju da imaju dovoljno goriva da putnicima tokom noći bude toplo.

Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithat ef. Mujović organizirao je džemate iz Austrije i Njemačke koji su se odmah stavili na raspolaganje zarobljenim putnicima iz Sandžaka. Dostavljeni su hrana, voda i medikamenti. Kako saznajemo pokušaće se i sa evakuacijom najugroženijih starijih osoba.

Ministarstvo spoljašnih poslova navodi da je Ambasada Republike Srbije u Budimpešti u stalnom telefonskom kontaktu sa našim državljanima koji se nalaze u tranzitnom prostoru aerodroma u Budimpešti, odnosno na graničnom prijelazu između Austrije i Mađarske.

– Imajući u vidu činjenicu da je Vlada Mađarske danas donijela odluku o zatvaranju svih graničnih prijelaza za putnički saobraćaj, odnosno zabranila ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, Ambasada Republike Srbije ulaže maksimalne napore i nastoji da u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova Mađarske pronađe rešenje da se državljanima Srbije omogući ulazak u Mađarsku u cilju nastavka daljeg puta ka Republici Srbiji – rekli su u MSP.

Pojedini mađarski portali prenijeli su informaciju da su mađarske vlasti donijele odluku da na kratko otvore svoju granicu za prolaz stranih državljana zatečenih na granici Austrije Nikelsdorf. Granica će biti otvorena nekoliko sati od 21 čas.

Izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img