Home Vijesti Prof. dr. Mehmed Akšamija postao redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti

Prof. dr. Mehmed Akšamija postao redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti

260
0

Prof. dr. Mehmed Akšamija postao je redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti. To je odlučeno na sjednici Senata ove institucije, koja je održana 16. decembra.

Povelja profesoru Akšamiji u svojstvu njenog redovnog člana uručena je na svečanoj plenarnoj sjednici Evropske akademije nauka i umjetnosti, koja je održana 7. marta u Salcburgu, kad je i obilježena 30. godišnjica Akademije.

U obrazloženju Senata Akademije navedeno je da je Akšamija primljen u članstvo zbog zasluga na području umjetničkih i znanstvenih istraživanja te drugih dostignuća.

“Na taj način ja sam postao jedini doktorant sa područja nekadašnje bivše Jugoslavije, koji je u cjelosti završio studije, magistrirao i dobranio doktorsku disertaciju iz oblasti opće teorije umjetnosti na temu “Teorija fotografije, teorija komunikacija” na prestižnoj FAMU-u. Time sam postao jedino ime iz BiH koje se evo druge polovine 20. stoljeća izravno veže za evropsku fotografsku avangardu”

Profesor Mehmed Akšamija priznanje je dobio zahvaljujući impresivnom životopisu, u kojem je velik broj upečatljivih kreativnih i znanstvenih dostignuća, ali i kao dugogodišnji univerzitetski profesor, iza kojeg su brojna mentorstva, umjetnički, stručni i naučni radovi, pedagoški rad, pa i dokazano rukovođenje visokoškolskom ustanovom, kao i aktivna i saradnja s više evropskih univerziteta.

“Na određen način moj opus danas čini integralni dio i Evropske akademije nauka i umjetnosti. Naime, u toku te prošle sednice na Evropskoj akademiji nauka i umjetnosti BiH je dobila prvog redovnog aktivnog člana iz oblasti umjetnosti. Da kuriozitet bude još veći ja ujedno i predstavljam i prvog ustoličenog redovnog člana iz oblasti medija fotografije, brošura koja je izdata tim povodom potvrđuje taj status i tu pored mene se nalazi veliki broj ljudi iz Evrope, Azije, Sjedinjenih Američkih Država.”

Ova institucija u svom članstvu ima 32 nobelovca i nekoliko stotina najuglednijih svjetskih znanstvenika, umjetnika i istraživača.