Home Vijesti Akademik Zukorlić: Članice ženske populacije imaju posebnu ulogu i poziciju u našoj...

Akademik Zukorlić: Članice ženske populacije imaju posebnu ulogu i poziciju u našoj stranci

377
0

Gost emisije Fokus na B92 televiziji bio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja, akademik Muamer Zukorlić. U glavnom fokusu bila je priča o lokalnim i parlamentarnim izborima koji su pred nama. Kada je u pitanju trenutna situacija u društvu, gdje se mnoge stvari odgađaju usljed najavljene pandemije, akademik Zukorlić ističe da se treba ponašati uobičajeno sa svim aktivnostima dok na snagu ne stupi neka druga odluka.

„Pogrešno bi bilo sada proglasiti vanredno stanje prije vanrednog stanja, isto tako neozbiljno bi bilo prekinuti sve aspekte normalnog života. To je taj odnos sredine, a za sada nemamo odgađanje izbora. Istina, odluka će se morati donijeti što prije, ali do tada ćemo se ophoditi kao da je sve normalno“, rekao je akademik Zukorlić.

Kada je riječ o izlasku na izbore, akademik Zukorlić kaže da je njegov duh oduvijek bio takmičarski, te da nije bilo dileme hoće li se njegova stranka pojaviti na izborima svih nivoa.

„Za mene i moju stranku nije postojala dilema izlaska na izbore. Ja sam po prirodi sportista, pa sportisti nikada nemaju dilemu da li će izaći na takmičenje, bez obzira da li će osvojiti medalju. E ja sam takav, sportskog duha. Znate da sam se takmičio i na poljima gdje sam imao minimalne šanse. Za mene je politika mnogo više od matematike izbora“, istakao je akademik Zukorlić.

Dio opozicije će ipak učestvovati na izborima. Akademik Zukorlić smatra da je vladajuća većina tako što je imala sluha za neke stvari napravila veliki iskorak i samim tim izbila mnoge adute predstavnicima sa druge strane.

„Mnogi moji prijedlozi su ostvareni kroz amandmane. Dodatno je poboljšan ambijent. Ali sve što ljudi rade i gdje postoji konkurentnost ne može postojati ono perfektno. Sve što je učinjeno je veliki iskorak i mislim da je tu vladajuća većina imala sluha i time izbila mnoge adute opoziciji koja ranije nije ni htjela učestvovati na izborima. Ja sam pojedinim kolegama i govorio: „Zašto ih toliko molite?“, jer je i neučestvovanje u izborima legitimna stvar. Ali onda kada skinete dres, budite spremni da se nosite sa svim onim što to donosi“, kazao je akademik Zukorlić.

Stranka pravde i pomirenja će, ističe akademik Zukorlić, na republičkom nivou biti u koaliciji sa Makedonskom partijom. Podrška dolazi i od brojnih nevladinih organizacija, udruženja i manjina.

„Mi smo kroz četiri godine djelovanja pokazali da smo autentični predstavnici bošnjačke nacionalne zajednice, ali smo pokazali da je moguće imati zajedničke stvari i interese sa pripadnicima drugih ili manjinskih zajednica. Mi smo i kroz promjenu imena stranke i kroz tu novu političku platformu pokazali da smo otvoreni za sve, što je naišlo na jako pozitivan ishod. Makedonska partija kao glas makedonske zajednice je prepoznala nas kao partnere kroz koje mogu ostvariti više nego do sada. Mi ćemo imati još partnera koji nisu politički učesnici, već su brojne organizacije koje su spremne dati podršku“, dodao je on.

Stranka pravde i pomirenja autentična je i originalna po svom kursu, političkoj ponudi i specifičnosti, kazao je akademik Muamer Zukorlić. Parola „Samo pravo“ je izvučena iz pojma pravde, koji je jedan od ključnih postulata stranke.

„Pojam pravda je proizišao iz riječi pravo. Ni lijevo ni desno, mi idemo samo pravo, jer mi smo stranka centra. Onda je i pojam pravosti nešto posebno, a mi smo to pokazali, iako smo imali samo dva poslanika, a pokazali smo da možemo očuvati ljudski i programski subjektivitet i mislim da je to ono što nas izdvaja od ostalih političkih stranaka. I mogu reći slobodno da smo od svih političkih stranaka u Srbiji najsvježija politička stranka sa aspekta kursa, političke ponude i specifičnosti“ istakao je akademik Zukorlić.

Na pitanje novinara da li ima problem sa tim da se na njegovoj listi nađe 40 posto žena, akademik Zukorlić je odgovorio da apsolutno nema problem sa tim, te da je jedan od glavnih oslonaca stranke upravo Ženska mreža SPP-a u Sandžaku, ali i u dijaspori.

„Mi imamo jako puno pripadnica ženskih članova u stranci. Čak je i jedan od najorganizovanijih sektora Ženska mreža Stranke pravde i pomirenja. Recimo u dijaspori imamo veliki uticaj Ženske mreže, a njihovi skupovi i kongresi su uvijek najbolje organizirani. Tako da nemamo problem sa tim, članice ženske populacije imaju posebnu ulogu i poziciju u našoj stranci“, istakao je Zukorlić.