Home Rubrike Vijesti Novi Pazar se zadužuje 180 miliona dinara

Novi Pazar se zadužuje 180 miliona dinara

384

Odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su na posljednjem zasijedanju odluku o kreditnom zaduženju Grada, kao i o učešću lokalne samouprave na javnom nadmetanju za kupovinu objekata Holding kompanije “Raška” u stečaju.
Prijedlogom odluke o kreditnom zaduženju predviđeno je da Grad Novi Pazar uzme zajam od 180 miliona dinara koji će, kako se navodi, biti iskorišćen za finansiranje kapitalnih rashoda.

Odbornici opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) kritikovali su odluku o uzimanju kredita, tvrdeći da će novac biti utrošen u predizbornoj kampanji.

“Ovo je potvrda da će se ova sredstva, isključivo koristiti, uz ona dodatna koja se uzimaju u Zaguljači i drugim mjestima, oko 30.000 eura. Iako imate isčuđavanje premijerke prije par mjeseci gdje se i sama pita “da li je moguće da u 21.vijeku neko još uvjek uzima novac od građana Novog PAzara kako bi im asvaltirali ulicu”. Evo gospodo, moguće je u Novom Pazaru. Ne samo to, već u danima kada su raspisani izbori, kada oni koji su četiri godine upravljali ovim gradom, pokažu šta su to uradili. Ne, idemo sa dodatnim opterećivanjem samo mi je čudno što to što nema dodatnih tačaka gdje se podižu takse nameta na građane Novog Pazara, koji će vraćati ove kredite”.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da će sredstva iz kredita biti iskorišćena za infrastrukturne radove, da nije predizborni i da je zaduženost lokalne samouprave, računajući i novi zajam, niska i iznosi oko 15 odsto.

“Kreditno zaduženje je planirano u budžetu koji je usvojen prošle godine, 180miliona dinara. Ovo je samo realizacija budžeta koji je planiran. Da li su izbori raspisani ili ne, ovaj kredit možda neće biti realiziran do kraja izbora. Saglasnost da bi jedan grad imao prava na kredit jeste i to da nijedna banka neće dati kredit ako nije grad finansijski sposoban. Odlaganje ove tačke dnevnog reda sa prošle sjednice, administracija nije kompletno odrađena i kasno je stigla saglasnost za ovaj kredit. Ovo je sve transparentno i javno namjenjeno, u korist građana. Oko 700miliona će biti uloženo u infrastrukturu. Budžet Novog Pazara je uvećan za oko 900miliona dinara u odnosu na 2016.godinu”.

Odbornik dr. Fehratović se također protivi kreditnom zaduženju ali se pak nada da će kredit biti pametno uložen i iskoričten.

“U svakom slučaju, radujemo se svakoj novoj infrastrukturnoj akciji, svemu onome što će doprinjeti za boljitak građana Novog Pazara, ali smo svakako i zabrinuti kada se uzimaju krediti. Nadamo se da će ovi krediti, upravo onako kako treba, biti iskorišteni za sve građane Novog Pazara, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali, u kom dijelu naselja da žive. Imamo ulice i u centru i malo dalje od centra grada koje nisu dobro asvaltirane pa građani hodaju po blatu. Naravno, da sve to bude na dobrobit građana, mi ćemo svakako biti korektni i u ovoj kampanji, i poslije ove kampanje, i nakom izbor, nadamo se, da ćemo moći da učestvujemo u svim tim procesima. Da se borimo i da ne dozvolimo da se ošteti budžet Novog Pazara, a to se nekada desilo i niko nije odgovarao za to”.

Odbornici su dali odobrenje lokalnoj samoupravi i ovlastili gradonačelnika da učestvuje i kupi objekte Holding kompanije “Raška” u stečaju, koji su nedavno oglašeni na prodaju po početnoj ceni od oko 90 miliona dinara. U obrazloženju odluke nije navedeno zbog čega lokalna samouprava planira da kupi ove objekte.

SANA – Z.B.

Previous articleElzan Bibić – sportsko čudo koje je sa upalom pluća pobjednik Balkanskog prvenstva
Next articleTandir – Agendom 2020/2024 preuzimamo odgovornost za održivi razvoj Prijepolja