Akademik Zukorlić: Određene strukture godinama drže visoko obrazovanje kao taoca svojih interesa

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Povodom aktuelnih dešavanja u visokom obrazovanju u Republici Srbiji i slučaju gdje je Nacionalno akreditaciono tijelo izgubilo punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, gost jutarnjeg programa televizije Prva bio je predsjednik Odbora za nauku, obrazovanje, tehnološki razvoj i informatičko društvo akademik Muamer Zukorlić.

Ono što je problem u Srbiji, navodi akademik Zukorlić, jeste činjenica da određene strukture godinama drže visoko obrazovanje kao taoca svojih interesa.

„Mi smo nešto popravili posljednjih zakonom i dobili primjedbe što se država umiješala i mi smo sada na neki način napravili situaciju da se oko visokog obrazovanja sada otimaju država i određene interesne akademske strukture, to je, nažalost, donekle tačno. Vrlo je jasno da suštinski problem jeste da vi imate profesorsku zajednicu koja je, istovremeno, staleški zainteresirana za sve procese u visokom obrazovanju. Onda vi imate samo profesorsku zajednicu koja odlučuje o akreditaciji, posebno u samoj komisiji. Ako pratimo situaciju od ranije koja je bila još gora, a ostali su određeni ostaci i sada, uglavnom su to profesori vezani za određene strukture, određene univerzitete, određene interese, pa onda mi vidimo da tamo određeni univerziteti dobijaju akreditacije brzom trakom bez insistiranju na određenim standardima, kvalitetima“.

Na pitanje da li bez akreditacije koju je država Srbija izgubila sada važe njene diplome u Evropi, akademik Zukorlić je istakao da neovisno da li ste ili niste član ENQA-e određene strukture univerzitetske ili naučne u Evropskoj uniji same po svom mišljenju i suvereno odlučuju da li će prihvatiti diplomu ili ne. Ono što je poruka, dodaje on, jeste da je ovo u najmanju ruku loša preporuka.

„Ovo je loša preporuka, ovo je loš znak i loš signal. U svakom slučaju ovo je negativno, iako nije ovaj događaj nešto što će eksplicitno reći „priznato“ ili „nepriznato“. A diplome Univerziteta u Novom Pazaru važe jako davno, još od osnivanja – 2002. godine prvi je Grac prihvatio, a poslije je lančano to krenulo, jer kada vas jedan univerzitet u Evropi prihvati, onda vas ostali ni ne provjeravaju. Visoko obrazovanje u Evropi je veoma slobodno, pa se suvjereno odlučuje o tome sa kim se sarađuje. I onda oni vas testiraju, bar iskustvo Univerziteta to tako pokazuje. Oni su još od 2002. godine prve diplomce slali prema univerzitetu u Gracu, potom i u Beču, provjerili kvalitet po raznim osnovama i kasnije to više uopće nije bilo upitno. To je jedan aspekt, međutim kada se čuje da je cijela Agencija izbačena iz Evropske asocijacije to onda utiče na ugled, to se onda ne može omalovažiti na način da kažemo kako to sada nije važno. Ponašamo se i po ovom pitanju kao i po ovim drugim evropskim uslovima, kako da se izvučemo? Ne treba nama da bude samo cilj da nas oni natjeraju, neka nam ovo bude signal i simptom da duboko zaoremo i pozabavimo se dubokim problemima u visokom obrazovanju“.

Akademik Zukorlić poručio da je dogovorio zajednički nastupiti sa ministrom Šarčevićem povodom ove problematike.

„Prije tri dana imao sa sastanak sa ministrom Šarčevićem i dogovorili smo se da zajednički nastupimo, ali ja ću upravo zbog toga da moja odgovornost bude potpuno jasna uputiti pismo i predsjedniku države i premijeru i ministru i odgovornima u NATO-u da prosto svoj stav jasno kažem i da on bude zapisan, jer samo medijske izjave nam nisu dovoljne“, zaključio je akademik Zukorlić.

Izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img