Akademik Zukorlić uručio rješenje muftiji Dudiću o vraćanju još jednog vakufa

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić, u petak 06.03.2020. godine, u Novom Pazaru, u sjedištu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, uručio je predsjedniku Mešihata muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću rješenje o vraćanju drugog dijela vakufa Stara novopazarska banja (Hadži Hurem) koji obuhvata fudbalsko igralište i još nekoliko parcela.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice dr. Mevlud ef. Dudić naglasio se ovim činom zaokružuje vraćanje ovog vakufa Islamskoj zajednici koji joj je oduzet 1946. godine.

„Za nepunih 15 mjeseci Islamskoj zajednici je vraćena Novopazarska Banja, zemljište u okviru Novopazarske Banje i svakako zgrada Fakulteta za islamske studije. Nismo mogli dobiti ljepši peškeš, ljepši dar i bolju hediju od ove informacije i od rješenja gdje se Muftijstvu sandžačkom, Islamskoj zajednici u Srbiji, Medžlisu IZ-e Novi Pazar vraća ono što je oduzeto 1946. godine. Ovo je nastavak onoga što smo započeli i dok se neki političari utrkuju kako razbiti Islamsku zajednicu i oteti vakufsku imovinu, muftija Muamer ef. Zukorlić baš onako kako je i obećao kada je otišao u politiku bori se za jedninstvo Islamske zajednice i za povraćaj oduzete vakufske imovine. Prije 10 dana rekao je neću kalkulisati sa Islamskom zajednicom kada je u pitanju Islamska zajednica, niti vakufska imovina, ne zanimaju me izbori, odnosno glasači ako će moja zajednica biti ugrožena i ako će vakufska imovina biti ugrožena.“

Narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić istakao da mu je uručivanje rješenja o vraćanju vakufske imovine najdraža aktivnost u njegovoj trodecenijskoj karijeri.

„To je nešto najčasnije što radim za ove tri decenije svog javnog života, ovo je treća velika pobjeda na putu vraćanja oduzete vakufske imovine Islamskoj zajednici, tiče se prostora od oko jednog hektara koji obuhvata onaj prostor stadiona i još nekoliko parcela okolo, time se zaokružuje vraćanje cjelokupnog vakufa vezanog za Staru Novopazarsku Banju. Jedan radostan dan, trenutak, cjelokupno radosno vrijeme za Islamsku zajednicu kao ključnog nosioca ove borbe i pobjednika ali i sve nas koji smo borci ove zajednice, na različitim poljima, u različitim ulogama. Nema sumnje da se cjelokupno društvo polarizuje na dvije strane a to znači mi političari, mi javni djelatnici a u našem slučaju je to strana koja pokušava da otme vakufe ili da pomaže one koji bi da otmu vakufe i ona strana koja pomaže da se vrate vakufi Islamskoj zajednici, odnosno njihovoj namjeni zbog koje su uvakljueni. Presretan sam što sam sve ove tri decenije u različitim ulogama a na ovoj strani koja se bori za vraćanje vakufa, to znači na strani vjere, to znači na strani pravde i pravičnosti, to znači na pravoj strani i nadam se inshAllah na pravom putu.“

Predsjednik Mešihata Islamske zajedncie zahvalio se akademiku Zukorliću, njegovim saradnicima i svima onima koji su pomogli da budu obradovani sa ovim trećim rješenjem.

SANA – Adaleta Sejdović Hamzić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img