Home Rubrike Vijesti Održano stručno savjetovanje za imame Islamske zajednice

Održano stručno savjetovanje za imame Islamske zajednice

307

U Velikoj sali Mešihata Islamske zajednice u Srbiji u organizaciji vjersko-prosvjetne službe održano je savjetovanje za imame na temu “Vrijednost džume i uloga hutbe”. Cilj savjetovanja bio je aktueliziranje brojnih pitanja koja se tiču hutbe, odnosa prema njoj kao i detektovanje određenih nedostataka.

U ime organizatora rukovodilac vjersko-prosvjetne službe dr. Rešad ef. Plojović istakao važnost načina izbora teme hutbe, njene pripreme kao i način držanja hutbe.

– Da probamo da danas sa ovog mjesta detektujemo i ukažemo na određene nedostatke, da budemo smogli snage da te nedostatke naše, lične i probleme priznamo i da krenemo putem njihovog otklanjanja i rješavanja. Ovo je smo početak a pred nama je proces koji treba da urodi plodom, a to je da naše hutbe budu bolje, da naše hutbe budu efektivnije i da naše hutbe urode željenim plodom.

Savjetovanje je otvorio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

– Smatrali smo da je jako značajno da kao nasljednici Allahovih Pejgambera mi upravljamo džematom i mi diktiramo tempo kakav i na koji način bi trebao da izgleda i lik našeg džematlije, ako hoćete i u ovom modernom vremenu kada više forma uopće nije ugrožena, suština je nešto drugo a u formalnom smislu u potpunosti su ispoštovani svi principi, tako da nikada niste imali više klanjača kada je u pitanju džuma namaz, nikada više onih koji obavljaju hadždž, odlaze na umru i tako redom. Suština je nešto sa čime se mi suočavamo, zato mi je jako drago da je vjersko-prosvjetna služba krenula baš sa hutbom, odnosno džumom.

Svoje referate na savjetovanju izlagali su predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, narodni poslanik dr. Jahja Fehratović, dekan FIS-a dr. Enver Gicić,  član uprave Medrese Gazi Isa-beg dr. Mustafa Fetić i rukovodioc vjersko-prosvjetne službe dr. Rešad ef. Plojović a onda je uslijedila diskusija u kojoj su učešče uzeli imami iz svih medžlisa Islamske zajednice.

      

Previous articleOO SPP Tutin organizirao kulturno veče
Next articleU povodu Dana nezavisnosti – BANU promovirala Deklaraciju o državi BiH