Home Rubrike Vijesti U haremu Begove džamije klanjana dženaza akademiku Filipoviću

U haremu Begove džamije klanjana dženaza akademiku Filipoviću

250
0

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu namaz akademiku Muhamedu Filipoviću u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Prethodno se prisutnima obratio dr. Mustafa Cerić,  bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH. Akademik Filipović, um koji je bio   strah i trepet za bosanske dušmane

Nakon dženaze ukop je obavljen na mezarju Bare. Od akademika Muhameda Filipovića na komemorativnom skupu u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu oprostili su se uz članove njegove porodice kolege, prijatelji, studenti.

 

Generalni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti Muamera Zukorlića istakao je osjećaj žala i tuge, ali ‘i osjećaj ponosa što smo imali takvog čovjeka’. Filipović je, kaže akademik Zukorlić, bio jedan od najvećih sinova BiH.

 

– Bio je znanje i sloboda. Vječno je plivao uzvodno, prkoseći svim silama inercije. Takve je ljude teško priznati za života. Tolika energija, znanje, hrabrost, odvažnost i dostojanstvo. Bio je veći izazov kliznuti u zavist nego u poštovanje. Vrijeme priznanja takvih ljudi počinje onoga trenutka kada odlaze s ovog svijeta. Ostavio nam je u amanet Bosnu, onu pravu Bosnu .

 

U knjigu žalosti upisali su se mnogi, a njegovi bivši studenti zahvalili na znanju koje im je prenio.

 

Inače, Muhamed Filipović bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU-a. Rođen je 1929. godine u Banjoj Luci, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine. Autor je više knjiga, neke su prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda imala je knjiga “Lenjin – monografija njegove misli”, koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.

Previous articleUskoro kreće “Pazarska liga šampiona”
Next articleOrganizirana tribina „Bosanski jezik u Sandžaku iz ugla mladih”