Organizirana tribina „Bosanski jezik u Sandžaku iz ugla mladih”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Tribina na temu “Bosanski jezik u Sandžaku iz ugla mladih” u organizaciji Mladih SPP-a održana je u biblioteci Fakulteta za islamske studije.

Na samom početku prisutni su se Fatihom prisjetili šehida otetih u Štrpcima, nakon čega su predavači Nejira Beširović i Kemal Toković govorili o značaju i historijatu bosanskog jezika.

Govoreći o razvoju bosanskog jezika Kemal Toković je naglasio da mladi ljudi moraju izučavati svoj jezik, kulturu i tradiciju.

“Na tribini sam govorio o historijskom razvoju bosanskog jezika, ne iz razloga da bismo dokazivali postojanje i standarizaciju bosanskog jezika, već da bi pokazali da mladi konkretnu i kontinuirano moraju da čitaju i da se bave književnošću. Poruka koju bih poslao mladima jeste to da uvijek treba da im onaj kur’anski ajet „Ikre“ bude inspiracija „Čitaj, u ime Gospodara tvoga Koji stvara“ da iznova obnavljaju svoju čitalačku kulturu, kulturu učenja i da svakako uče svoj bosanski jezik, svoju kulturu i svoju tradiciju, da vide bogatstvo i blago koje oni tu imaju, zaista će biti ponosni na to što jesu i nikada neće poželjeti da budu nešto drugo.”

Nejira Beširović naglasila da mladi učenjem maternjeg jezika dobijaju osnaživanje svog identiteta.

“Cilj večerašnje tribine jeste upoznavanje sa viđenjem bosanskog jezika iz ugla mladih, upravo iz razloga što je moja generacija prva generacija koja je imala predmet bosanskog jezika u školi i taj predmet je uveden sa svrhom da iznjedri ovakve generacije i htjeli smo da ukažemo na to kako je taj proces protekao i kakvi su zapravo rezultati. Poruka sa ovog skupa jeste to da su mladi jako osviješćeni, da se situacija u mnogome mijenja na bolje te da samo slijede bolja i kvalitetnija vremena i za bosanski jezik i za bošnjačku književnost, kako u Sandžaku tako i šire.”

Prisutnima se obratio i predsjednik Mladih Stranke pravde i pomirenja naglašavajući da je tema o bosanskom jeziku na ivici da bude interesantna mladoj publici ali da Mladi SPP-a teže elitizmu, teže njegovanju tradicionalnih vrijednosti i žele da odskoče od konvencionalnih metoda političkog djelovanja omladine u našoj državi.

“Želim da iskažem svoje zadovoljstvo i veliku radost što su naši predavači odvažno odabrali ovu temu i što ste vi došli u ovolikom broju jer to zaista pokazuje jednu veliku svijest o bosanskom jeziku i o bošnjačkom identitetu. Znamo da je bosanski jezik ključ i glavni stub bošnjačkog identiteta zato što svi ratovi kroz historiju, nisu zadali toliko udaraca koliko je zadao jedan dekret iz 1907. godine kada je zabranjeno ime Bošnjak i bosanski jezik, upravo tada Bošnjaci gube svoj identitet i zapravo tih od tih 100 godina se mi još uvijek oporavljamo. Znam da se ova tema o bosanskom jeziku puno puta ponavljala i govorilo se o njoj ali ponavljanje je majka učenja.”

Na kraju su prisutni imali priliku postavljati pitanja na koja su predavači odgovarali.


SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img