Home Vijesti Članovi Centra za nenasilničko ponašanje poslali jasnu poruku: Rat nikome nije donio...

Članovi Centra za nenasilničko ponašanje poslali jasnu poruku: Rat nikome nije donio dobro

183
0

U sklopu obilježavanja 27 godina od zločina u Štrpica na spomen kompleksu u Šarampovu razgovarali smo sa članovima Centra za nenasilničko ponašanje Sarajevo – Beograd. Naime, ovaj Centar okupio je ljude, uglavnom ratne veterane svih vojski koje su sudjelovale u ratu 90-tih godina. Tu su pripadnici Armije BiH, vojske VRS-a, pripadnici JNA, a svi sa jednim ciljem da dijalogom i ponovnom izgradnjom povjerenja među sobom pošalju poruku da je rat zlo koje nikome nije donijelo dobro, te da se iskrenim govorom i pomirenjem može graditi svjetlija budućnost.

Ratni veteran Armije BiH Amer Delić kazao je da samo dijalog može trasirati pravi put ka pomirenju i svjetlijoj budućnosti.

“Mi smo vodje svi zajedno, kao pripadnici maltene svih vojnih formacija koje su učestvovale u gotovo svim ratovima na području bivše Jugoslavije i ova naša grupa je pokazatelj da se pomoću dijaloga može doći do tih nekih procesa koji dovode i do izgradnje povjerenja i nekako trasiraju put nekako do pomirenja i do suočavanja sa prošlošću. Mi otvaramo i teške teme, pričamo o našoj prošlosti i tražimo put koji će u budućnosti spriječiti da se ovakve stvari dešavaju”, istakao je Delić.

Bivši pripadnik JNA Novica Kostić kaže da je poražavajuća činjenica da država o tome ćuti, te da i 27 godina od tog stravičnog zločina još uvijek nisu pronađena tijela stradalih, kako bi žrtve konačno našle svoj smiraj.

“Poruka moja je da se nikad i nikome ništa slično ne desi i strašno je to da su to bili građani te države kojoj ja pripadam, pa se ja kao pripadnik tog naroda sada osjećam jako teško jer država nije uradilo puno da se to riješi, a tijela niti poslije 27 godina nisu pronađena i nisu našla svoj smiraj”, kaže Kostić.

Ratni veteran vojske RS-a Đoko Pupčević i sam je bio u tom vozu. Prisjeća se i kaže da je voz zaustavljen od strane naoružanih vojnika, te da se u prvi mah pomislilo da traže odbjegle dezertere, međutim tek onda kada je stigao u Podgoricu kod svojih bližnjih na centralnim vijetima čuo je pravu istinu.

“Voz je zaustavljen. Tako je stajao 30-40 minuta. Ljudi uniformisani su obilazili od kupea do kupea, legitimisali su sve redom. U prvi mah smo pomislili da traže vojne dezertere. Nakon toga voz je nastavio dalje. Tada nam je kondukter rekao da su iz voza izveli 15-20 ljudi, a da su ostali nastavili dalje. Tek kada sam stigao svojim bližnjima u Podgoricu na centralnim vijestima te večeri sam čuo šta se zapravo desilo. Moja poruka svima je da je rat veliko zlo, da se mora svaki zločin osuditi, a posebno ovakvi gdje stradaju nevini civili”, dodao je Pupčević.

Podsjećamo, tog dana oteto je i ubijeno 18 Bošnjaka i 1 Hrvat. Oteti i ubijeni su bili iz Prijepolja, Berana, Bijelog Polja i Podgorice. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA