Home Vijesti Dr. Zukorlić: Usvojiti novi Zakon kojim bi se potpuno zabranile igre na...

Dr. Zukorlić: Usvojiti novi Zakon kojim bi se potpuno zabranile igre na sreću

269
0

Pred poslanicima Narodne skupštine nalazio se Prijedlog zakona o igrama na sreću. Dr. Muamer Zukorlić kazao da se narodni poslanici Stranke pravde i pomirenja od početka mandata bave temom igara na sreću i potrebom usvajanja nove pravne regulative vezano za ovo polje. On je predložio usvajanje novog zakona kojim bi se potpuno zabranile igre na sreću ili u krajnjem slučaju mjesta sa kocakrnicama i kladionicama izmjestila van naseljenih mjesta.

– Mišljenja smo da nije dobro da se ova tema tretira kao tehničko pitanje koje se uređuje na način da se određene pojedinosti urede tako što će se do jedne mjere zaštititi organizatori, igrači, nosioci ovog posla i donekle samo građani. Smatramo da je ovo tema koja ima izuzetno dubok značaj za svakog pojedinca ali i za društvo općenito, igre na sreću su po svim svetim knjigama zapravo đavolje djelo i one same po sebi predstavljaju počast, predstavljaju nešto što razara pojedinca i nažalost savremeno društvo je podleglo ovom izazovu prije svega iz finansijsko-materijalnih izazova u najvećem broju zemalja legariziralo ovu djelatnost uz sve negativne posljedice koje imamo vezane za građane, pogotovo za mlade generacije. Zato mi poslanici SPP-a smatramo da treba pristupiti ovom pitanju temeljito, suštinski, razmatrajući ga i sa etičkog i sa svih aspekata interesa ovog društva, odnosno cjelokupne zajednice to bi značilo potrebu za usvajanjem sasvim novog Zakona koji bi po našem mišljenju u varijanti A, potpuno zabranio igre na sreću u ovoj zemlji, što ne bi bio prvenac, postoje zemlje i u našem i u širem okruženju koje su zabranile strogo igre na sreću i zasigurno ne gube ništa, naprotiv one su pokazale viši stepen svijesti zaštite svojih građana, posebno naše budućnosti. U slučaju da nije moguće usvojiti takvu regulativu u varijanti B, za nas bi bila prihvatljiva i neka vrsta svojevrsnih rezervata za kladionice, kockarnice i ostale objekte igara na sreću gdje bi se zapravo ovi objekti pozicionirali izvan naseljenih mjesta i onaj koji se želi igrati, kockati, kladiti neka se organizira i neka posjećuju ta izolovana mjesta jer ono što je štetno mora biti ili eliminisano a ako to nije moguće onda zasigurno treba biti izolovano ali dokle god ne bude volje i snage za to, mi ćemo na ovome i te kako javno i u Parlamentu i u drugim prilikama insistirati.

Dr. Zukorlić se osvrnuo i na regulativu vezano za boračka pitanja uputivši zahtjev da se porodicama žrtava prizna status civilnih žrtava rata.

– Ono što smatram jako važnim jeste pitanje koje smo također aktuelizirali, pitanje stradalih u Štrpcima, otetih Bošnjaka u Štrpcima, otetih Bošnjaka u Sjeverinu, pitanje stradalih u Kukurovićima, Priboju i drugih stradalih u pojedinačnim zločinima tokom 90-ih godina. Prekosutra imamo 27. godina u Štrpcima od tog događaja, prije nekoliko mjeseci smo imali u Sjeverinu, bliži se tri decenije a nije se pokazalo volje i svijesti da se ljudima koji su bili građani ove zemlje, zemlje u kojoj nije bilo rata, oni su oteti, istina kako izgleda od srpskih paravojnih formacija iza Drine ali za sada imamo veoma minimalne efekte raznih istraga ali ukoliko sve to tako dugo traje, ono što bi bio minimum piateta od strane države i cjelokupnog društva, jeste da se porodicama tih žrtava prizna status civilnih žrtava rata, bez obzira što su počinioci sa područja druge zemlje i bez obzira što tada ova zemlja nije bila ‚u ratu. To je nešto što je neophodno uraditi za cjelokupno ozdravljenje naših odnosa, tri decenije skoro iza nas ali to smatram da je važno ukoliko želimo da nam budućnost bude bolja od prošlosti.